Studija pokazuje efikasnost novog lečenja tuberkuloze

Studija pokazuje efikasnost novog lečenja tuberkuloze

Tuberkuloza (TB) nesrazmerno pogađa ranjivu populaciju, uključujući one sa ograničenim ekonomskim resursima, pacijente sa HIV-om, one čija ishrana ima manjak hranljivih materija i druge. Rezistentna TB (MDR TB) ne reaguje na lekove prve linije i teško je lečiti, zahtevajući duge režime od 15-20 meseci koji su povezani sa značajnim neželjenim efektima i lošim ishodima.

Nedavno se pokazalo da novi šestomesečni režimi imaju bolje rezultate od dugotrajnih tretmana, uz poboljšani kvalitet života i zdravstvenu jednakost. Ali ovi novi režimi još uvek nisu široko prihvaćeni u Sjedinjenim Državama.

U studiji „Početno iskustvo sa režimima zasnovanim na BPaL za lečenje tuberkuloze otporne na više lekova u Masačusetsu“ objavljenoj u Međunarodnom časopisu za tuberkulozu i bolesti pluća, istraživači sa Bostonskog univerziteta Chobanian & Avedisian School of Medicine dokumentuju da četiri pacijenta u Bostonskom medicinskom centru (BMC) Klinika za tuberkulozu je izlečena od MDR TB šestomesečnim režimom koji je uključivao bedakvilin, pretomanid i linezolid (BPaL).

„Naša studija je pokazala da se MDR TB može uspešno lečiti šestomesečnim režimom koji uključuje samo pilule. Kraće trajanje terapije i manje opterećenje tabletama će rezultirati boljim kvalitetom života, poboljšanjem zdravstvene jednakosti i pristupom terapiji za MDR. Pacijenti sa tuberkulozom“, rekao je odgovarajući autor Carlos Acuna-Villaorduna, MD, pomoćni docent za zarazne bolesti. „BMC je prva lokacija u Masačusetsu koja koristi ovaj novi tretman za pacijente sa rezistentnom TB.“

„Novi BPaL režim je veliki napredak jer postiže superiorne rezultate sa manje neželjenih efekata u značajno kraćem vremenskom periodu“, rekao je Acuna-Villaorduna, koji je naveo saradnju između kliničara za tuberkulozu, medicinskih sestara javnog zdravlja, farmaceuta, mikrobiologa i javnog zdravlja lideri koji su omogućili BMC-u da bezbedno primeni ovaj najsavremeniji tretman.