Švedska studija pokazuje da su sekundarne šume osetljivije na sušu od primarnih šuma

Švedska studija pokazuje da su sekundarne šume osetljivije na sušu od primarnih šuma

Sušno leto 2018. teško je pogodilo švedske šume — a najteže su bile pogođene sekundarne šume kojima se upravlja. Ovo prema novoj studiji Univerziteta Lund u Švedskoj.

Predviđa se da će šumski ekosistemi severnih borealnih šuma doživeti češće letnje suše u budućnosti. Većina švedskih šuma su sekundarne šume kojima se upravlja komercijalnim šumama sa malo raznovrsnosti u vrstama i strukturi. Samo mali deo čine primarne šume koje su imale ograničen direktan uticaj čoveka.

Do sada nije bilo poznato kako primarne šume i gazdovane sekundarne šume reaguju na sušu. U novoj studiji objavljenoj u časopisu Environmental Research Letters, tim istraživača predvođenih iz Lunda, analizirao je kako je suša 2018. godine uticala na tipove šuma.

„Koristili smo jedinstvenu mapu primarnih šuma u ​​Švedskoj i istražili da li možda postoji razlika u tome kako su ove šume i susedne sekundarne šume pogođene sušom 2018. Rezultati su pokazali da su sekundarne šume u Švedskoj bile više pogođene sušom nego primarne šume su bile“, kaže Anders Ahlstrom, istraživač fizičke geografije na Univerzitetu u Lundu.

U studiji, istraživači su koristili satelitske slike i mapu sa detaljima o više od 300 primarnih šuma u ​​Švedskoj. Analizom indeksa vegetacije visoke rezolucije nad njima i tampon zonama koje okružuju primarne šume, koje predstavljaju sekundarne šume sa sličnim okruženjem i sušnom situacijom u leto 2018, istraživački tim je uspeo da stekne sliku o tome kako je sušno leto pogodilo različite vrste šuma.

„To što su primarne šume bile manje pogođene sušom dovodi do brojnih zanimljivih pitanja koja se slede o tome šta uzrokuje ovu razliku. To bi mogla biti generalno veća starost i veličina drveća što možda dovodi do dubljih korena i veće strukturne raznolikosti. Ili bi to moglo biti bilo da u ovim ekosistemima ima više vode, možda zato što nisu iskopani. Ipak, trenutno nemamo pojma šta čini primarne šume stabilnijim tokom suše“, kaže Julika Volf, bivša istraživačica fizičke geografije, sada konsultant na kartografija i prostorna analiza.

Primarne šume su retke u Švedskoj i Evropi. One predstavljaju najnetaknutije šume koje su nam ostale, a informišu nas o tome kako priroda izgleda i kako funkcioniše bez većeg direktnog uticaja čoveka. Šume su, stoga, posebno važne u razumevanju kako promene životne sredine i ljudsko korišćenje zemljišta utiču na ekosisteme i njihove procese.

„Ova studija je dobar primer kako ove primarne šume možemo da koristimo u našem istraživanju. U ovom slučaju vidimo da su one stabilnije tokom suše u poređenju sa sekundarnim šumama koje su bile izložene promenama kao što su seča, sadnja, zemlja. priprema i odbacivanje“, zaključuje Anders Ahlstrom.