Islamska grupa predlaže da zemlje članice smanje veze sa zemljama koje dozvoljavaju spaljivanje Kurana

Islamska grupa predlaže da zemlje članice smanje veze sa zemljama koje dozvoljavaju spaljivanje Kurana

Organizacija za islamsku saradnju pozvala je u ponedeljak svoje zemlje članice da preduzmu mere protiv zemalja koje dozvoljavaju javno spaljivanje ili skrnavljenje Kurana, uključujući opoziv ambasadora, piše AP.

Grupa sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji uputila je poziv u saopštenju nakon hitnog onlajn sastanka ministara vanjskih poslova na kojem se razgovaralo o nedavnim incidentima u kojima je islamska sveta knjiga spaljena ili na drugi način oštećena na zvanično dozvoljenim protestima u Švedskoj i Danskoj.

57 zemalja članica organizacije trebalo bi da „razmotre preduzimanje svih neophodnih odluka i radnji koje smatraju prikladnim u svojim odnosima“ sa Švedskom, Danskom i drugim zemljama koje dozvoljavaju takve incidente, uključujući opoziv njihovih ambasadora, navodi se u saopštenju.

Podsticao je organizacije civilnog društva u državama članicama da rade sa kolegama u zemljama u kojima je Kuran spaljen ili oskrnavljen kako bi podneli lokalne tužbe „pre nego što svoje slučajeve predaju međunarodnim pravosudnim telima, gde je to moguće“.

Takođe je pozvao na veće napore u borbi protiv islamofobije, hvaleći Kuvajt što je naručio štampanje 100.000 primeraka Kur’ana prevedenih na švedski za distribuciju u Švedskoj.

Mnoge tačke u završnoj izjavi odražavale su preporuke iračkog ministra inostranih poslova Fuada Huseina, koji je takođe pozvao Ujedinjene nacije da „preduzmu mere za sprečavanje ovih incidenata“.

Uoči sastanka, dvojica muškaraca koji su prethodno spalili kopiju Kur’ana u Švedskoj su to učinili još jednom, pred gomilom od nekoliko desetina posmatrača i oko 20 kontra-protestnika.

I u Švedskoj i u Danskoj ne postoji zakon protiv bogohuljenja, a sloboda izražavanja se generalno visoko poštuje.

Ali kako su nedavna spaljivanja Kurana izazvala besne demonstracije i diplomatske reakcije u muslimanskim zemljama, zvaničnici u skandinavskim zemljama počeli su da razmatraju da li bi trebalo da postoje zabrane javnog uništavanja svetih knjiga ili drugih verskih simbola.

Danski ministar spoljnih poslova Lars Løkke Rasmusen rekao je u nedelju u intervjuu danskom javnom emiteru DR da vlada traži „pravno sredstvo“ za zabranu takvih zapaljivih radnji bez ugrožavanja slobode izražavanja.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je u nedelju na Instagramu da njegova vlada analizira pravnu situaciju u vezi sa skrnavljenjem Kurana i drugih svetih knjiga, s obzirom na animozitet koji takva dela izazivaju prema Švedskoj.

Pre sastanka u ponedeljak, OIC je već suspendovao status specijalnog izaslanika Švedske za spaljivanje Kurana.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je u saopštenju da je proteklih dana razgovarao sa kolegama u zemljama OIC-a kako bi objasnio kako funkcioniše sloboda izražavanja u Švedskoj i da policija donosi nezavisne odluke o zahtevima za proteste. On je dodao da je „vlada veoma jasna u svojoj distanci od islamofobičnih akata koje su pojedinci izveli na demonstracijama u Švedskoj“.

Danski ministar spoljnih poslova rekao je da je njegova „vlada osudila i osudila uvredu“ Kurana i „da proučava ovo pitanje sa velikim interesovanjem“.