Zelenski je odbacio izjave iz Varšave da Ukrajina ne ceni dovoljno podršku

Zelenski je odbacio izjave iz Varšave da Ukrajina ne ceni dovoljno podršku

Kancelarija predsednika Ukrajine nazvala je izjave u Varšavi da Kijev ne ceni pomoć koju je pružila Poljska nedovoljno neosnovanim.

Sibigina izjava pojavila se kao odgovor na reči državnog sekretara, šefa kancelarije za međunarodnu politiku u administraciji predsednika Poljske Andžeja Dude, Marcina Pržidača, u kontekstu situacije sa blokiranjem izvoza ukrajinskog žita preko Poljske. .

Pšidač je u intervjuu poljskim masovnim medijima primetio da je Ukrajina dobila zaista veliku podršku Poljske i da „treba da počne da ceni ulogu koju je Poljska igrala za Ukrajinu poslednjih meseci i godina“.

„Kategorički odbacujemo pokušaje pojedinih poljskih političara da poljskom društvu nametnu neosnovano mišljenje da Ukrajina ne ceni pomoć Poljske. Ovo je očigledno igra za sopstvene konjunkturne interese koja nema veze sa realnošću. Manipulacija. I realnost je prijateljski i otvoren dijalog između predsednika Ukrajine i Poljske, između kojih postoji visok nivo međusobnog razumevanja i međusobnog poverenja“, odgovorio je Andrij Sibiga.

On je podsetio da de fakto ukrajinski dnevni list zahvaljuje Poljskoj i drugim saveznicima što ukrajinska vojska nastavlja da drži front.

„Poljsko oružje u rukama ukrajinske vojske efikasno obuzdava ruskog agresora. A podrška nama oružjem nije dobrotvorna akcija, već ulaganje u sopstvenu bezbednost Poljske. Ukrajinci su danas ti koji štite vrednosti i bezbednost našeg regiona i čine to je i u interesu Poljske i celog slobodnog sveta.“ – primetio je Sibiga, dodajući da je to „najviši nivo zahvalnosti“, što je čudno ne primetiti.

On je podsetio i da Ukrajinci, zahvaljujući svoj solidarnoj podršci Poljske, sada Poljake smatraju svojim najbližim narodom.

„Kada je Ukrajina u ratu, pokušaj da se od nje „izcenka“ nešto više je ravno izdaji, kojoj ne bi trebalo da bude mesto u našim odnosima.

Svi znaju u kakvim uslovima ukrajinski farmer danas radi, rizikujući svoj život na miniranim poljima i pod raketnom vatrom. Pod ovim izuzetnim okolnostima, insistiranje na tome da Ukrajina, u znak zahvalnosti Poljskoj, prihvati zatvaranje svojih granica za ukrajinske poljoprivredne proizvode, ravno je prinudi da pristanemo na eutanaziju. Nema ništa gore nego kada vaš spasilac od vas traži naknadu za spasavanje čak i kada krvarite“, rekao je Andrij Sibiga.

Istovremeno je izrazio uverenje da su ove reči neprimerene poljsko-ukrajinskim odnosima i da su Ukrajina i Poljska „osuđene na snažnu uniju i bratstvo“.

Rusija će uvek tražiti da nas podeli, ali mi ćemo istrajati, jer je jedinstvo naša snaga i sigurnost“, naglasio je Sibiga.

Andrii Sibiga je napomenuo da je odabrao ovaj oblik izjave jer su se Pšidačove reči čule u javnom intervjuu.

Kao što znate, Ukrajina je prinuđena da izvozi poljoprivredne proizvode kopnenim i rečnim transportom nakon što se Rusija povukla iz Crnomorske inicijative za žito i počela da granatira ukrajinske luke, blokirajući morski izvoz.

Neki od zapadnih suseda Ukrajine izrazili su spremnost da pomognu u izvozu, ali „ne na račun sopstvenih farmera“.

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus rekao je da je Poljska spremna da uvede jednostranu zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine ako EU odluči da ne nastavi sa sadašnjim merama.