Konzumiranje alkohola može povećati krvni pritisak čak i kod odraslih bez hipertenzije

Konzumiranje alkohola može povećati krvni pritisak čak i kod odraslih bez hipertenzije

Čak i kod odraslih osoba bez hipertenzije, očitavanja krvnog pritiska mogu se sve strme penjati tokom godina kako broj dnevnih alkoholnih pića raste, prema analizi sedam međunarodnih istraživačkih studija objavljenih danas u časopisu Hipertension.

Statističkom snagom sedam međunarodnih istraživačkih studija, ova analiza po prvi put potvrđuje da je došlo do kontinuiranog povećanja mera krvnog pritiska kod oba učesnika sa niskim i visokim unosom alkohola. Čak i nizak nivo konzumacije alkohola bio je povezan sa uočljivim povećanjem nivoa krvnog pritiska koji može dovesti do većeg rizika od kardiovaskularnih događaja.

„Nismo otkrili nikakve korisne efekte kod odraslih koji su pili nizak nivo alkohola u poređenju sa onima koji nisu pili alkohol“, rekao je viši autor studije Marko Vinčeti, dr, profesor epidemiologije i javnog zdravlja na Medicinskom fakultetu. sa Univerziteta u Modeni i Univerziteta Ređo Emilija u Italiji i vanredni profesor na odeljenju za epidemiologiju na Školi za javno zdravlje Bostonskog univerziteta. „Bili smo donekle iznenađeni kada smo videli da je konzumiranje ionako niskog nivoa alkohola takođe povezano sa višim promenama krvnog pritiska tokom vremena u poređenju sa nekonzumacijom – iako je daleko manje od povećanja krvnog pritiska kod onih koji piju.“

„Naša analiza se zasnivala na gramima konzumiranog alkohola, a ne samo na broju pića kako bi se izbegla pristrasnost koja bi mogla nastati zbog različite količine alkohola sadržanog u „standardnim pićima“ u različitim zemljama i/ili vrstama pića“, kaže ko. -autor Tommaso Filippini, MD, Ph.D., vanredni profesor epidemiologije i javnog zdravlja na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji u Italiji, i pridruženi istraživač na Berkli školi javnog zdravlja Univerziteta u Kaliforniji.

Istraživači su pregledali zdravstvene podatke za sve učesnike u sedam studija više od pet godina. Uporedili su odrasle koji su redovno pili alkohol sa onima koji ne piju i otkrili:

„Alkohol svakako nije jedini pokretač povećanja krvnog pritiska; međutim, naši nalazi potvrđuju da doprinosi na značajan način. Savetuje se ograničavanje unosa alkohola, a izbegavanje je još bolje“, rekao je Vinceti.

Iako nijedan od učesnika nije imao visok krvni pritisak kada su se upisali u studije, njihova merenja krvnog pritiska na početku su uticala na nalaze alkohola.

„Otkrili smo da su učesnici sa višim početnim očitanjima krvnog pritiska imali jaču vezu između unosa alkohola i promena krvnog pritiska tokom vremena. Ovo sugeriše da ljudi sa tendencijom ka povećanom (iako još uvek ne „visokom“) krvnom pritisku mogu imati najviše koristi od niskog pritiska. bez konzumiranja alkohola“, rekao je koautor studije Paul K. Vhelton, MD, M.Sc., Shov Chvan Katedra za globalno javno zdravlje na odeljenju za epidemiologiju na Univerzitetu Tulane School of Public Health and Tropical Medicine u Nju Orleansu i predsednik Svetske lige za hipertenziju. Vhelton je takođe predsedavajući Smernica za hipertenziju Američkog udruženja za srce iz 2017. godine i član komiteta za pisanje za naučnu izjavu Udruženja za 2021. o upravljanju hipertenzijom u stadijumu 1 kod odraslih.

Prema preporukama Američkog udruženja za srce, ako već ne pijete, ne počinjite. Ako pijete, razgovarajte sa svojim lekarom o prednostima i rizicima umerenog konzumiranja alkohola. Udruženje takođe ne preporučuje konzumaciju bilo kakvog oblika alkohola da bi stekli potencijalne zdravstvene koristi. Umesto toga, pratite životni stil i zdravstvene metrike Udruženja za optimalno kardiovaskularno zdravlje pod nazivom Life’s Essential 8: jedite zdravu hranu, budite fizički aktivni, ne pušite, dovoljno spavajte, održavajte zdravu težinu i kontrolišite nivo holesterola, šećera u krvi i krvnog pritiska .