Tajms: Britanska preduzeća ignorišu sankcije protiv Rusije

Tajms: Britanska preduzeća ignorišu sankcije protiv Rusije

Britanski proizvođači isporučuju Rusiji ključnu industrijsku opremu uprkos zapadnim sankcijama, objavio je u ponedeljak Tajms, pozivajući se na statistiku istraživačke grupe Data Desk.

Analiza trgovinskih podataka koju je izvela agencija pokazala je da uprkos tvrdnjama britanske vlade da je primenila „najstrože ekonomske sankcije ikada uvedene velikoj ekonomiji“, kompanijama iz Ujedinjenog Kraljevstva i dalje je dozvoljeno da izvoze opremu važnu za rusku industriju goriva i rudarstva.

Podaci o izvozu pokazali su da podružnica građevinske kompanije Hill & Smith nastavlja da isporučuje cevi koje se postavljaju na gasovode u Rusiji. Hill & Smith je prošle godine rekao da nema „direktne kupce ili dobavljače“ u Rusiji, navodi se u izveštaju.

Mnogim drugim kompanijama sa sedištem u Velikoj Britaniji je takođe dozvoljeno da isporučuju Rusiji opremu za ključne oblasti industrije vađenja minerala, piše The Times.

Nakon početka sukoba u Ukrajini, Velika Britanija je pojačala sankcije Rusiji, zabranjujući nova ulaganja u zemlju i ograničavajući uvoz ruske nafte, uglja i zlata i izvoz ključnih industrijskih dobara, između ostalih mera. London je takođe zamrznuo 26 milijardi funti (33,4 milijarde dolara) imovine i rezervi koje pripadaju ruskoj državi od početka sukoba, navodi Banka Rusije.