Grupa opozicionih poslanika podnela krivičnu prijavu protiv sekretara Skupštine

Grupa opozicionih poslanika podnela krivičnu prijavu protiv sekretara Skupštine

Grupa poslanika opozicije predala je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv generalnog sekretara Skupštine Srbije Srđana Smiljanića za nesavastan rad u uslužbi i onemogućavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, jer im nije dostavio overenu odluku o izglasavanju Zakona o planiranju i izgradnji.

Poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović ocenio je, nakon što su predali prijavu, da je Srbija danas na ozbiljnoj društvenoj prekretnici, kakva do sada nije viđena, jer je Smiljanić grubo prekršio Ustav i pravo koje imaju poslanici.

Ovo nije mogao da uradi sam, to je organizovana grupa ljudi koja je opstruisala pravo, ukazao je Gavrilović, precizirajući da je tog 26. jula, kada su 84 poslanika u 16:32 časa podnela zahtev, zaveden u delovodnik, Smiljanić pobegao, „nestao“ iz parlamenta, a te noći, ped zoru predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao proglašenje Zakona.

Mi smo danas predavanjem ove prijave ustavobranitelji, ono što je ostalo od Ustava mi danas branimo, napomenuo je Gavrilović.

On je zapitao Vučića zašto zakon nije potpisao u podne, pred kamerama, i da poručio: „To mogu da uradim, pa šta“, i upozorio da je krivična prijava tužilaštvu poslednje pravno sredstvo koje može da se iskoristi, i da će, ako prijava ne bude procesuirana, to biti dokaz da u Srbiji nema vladavine prava.

Gavrilović je najavio da će se poslanici opozicije narednih dana obratiti Venecijanskoj komisiji, sa pitanjem da li su svesni šta se dešava u Srbiji i kako se opstruiše Ustaav, koji će, kako je najavio, zajedno sa građanima braniti narednih dana i nedelja.

Ako republički javni tužilac Zagorka Dolovac ne reaguje u narednih 48 sati, to je razlog za njenu smenu, naglasio je on, i pozvao građane da „budu budni i spremni“ da brano „ono što je od Ustava ostalo“.

Poslanica kluba Moramo – Zajedno Danijela Nestorović objasnila je da je Smiljanićev postupak uskraćivanja overe zakona i potom hitna predaja Vučiću na pospis krivično delo i da se nada da će Tužilaštvo na to odreagovati što pre, a zakonski rok je sedam dana, jer se radi o kršenju osnovnih prava građana.

Ona je dodala i da, ni pet dana posle proglašenja, Smiljković poslanicima nije dostavio overen tekst usvojenog zakona.

Nestorović je ukazala i da je sad jedino sredstvo inicijativa za zaštitu zakonitosti i ustavnosti pred Ustavnim sudom, ali da u tom slučaju sve može da se odgađa dve – tri godine.