Partija Albanaca u Severnoj Makedoniji nudi izlazak iz vlade radi ulaska u EU

Partija Albanaca u Severnoj Makedoniji nudi izlazak iz vlade radi ulaska u EU

Partija DUI, koja predstavlja etničku albansku manjinu u Severnoj Makedoniji, ponudila je da povuče svoje ministre iz vlade kako bi ispunila zahtev opozicije i time olakšala buduće članstvo u EU.

Kako je sugerisala Demokratska unija za integraciju (DUI), ostavka ministara stupiće na snagu samo ako glavna opoziciona nacionalistička partija VMRO-DPMNE glasa za ustavne promene za priznavanje Bugarske manjine, što zahteva Bugarska da dozvoli zemlji da se pridruži EU.

U junu je VMRO-DPMNE rekao vladi da će podržati ustavne promene ako DUI napusti vladu i formira se nova vladina koalicija, uključujući opozicione stranke, i raspišu novi izbori.

„Svesni nada i ciljeva/snova građana da jednog dana postanu deo velike evropske porodice… mi, ministri i vladini funkcioneri iz redova Demokratske unije za integracije, podnosimo ostavke na svoje funkcije“, pismo stranke premijeru Dimitru kaže.Kovačevski.

Kako se navodi u pismu, „ostavka će automatski stupiti na snagu onog trenutka kada opozicija glasa za ustavne amandmane”.

Ranije je saopšteno da će Severna Makedonija 18. avgusta odobriti ustavne amandmane koji uključuju bugarsku manjinu u Osnovni zakon kako bi se zadovoljio zahtev Bugarske i time olakšao budući pristup EU.

Prošle godine, Severna Makedonija je pristala da izvrši ovu ustavnu promenu u nadi da će okončati dvogodišnju blokadu Bugarske u procesu integracije zemlje u EU. To je dogovoreno u okviru sporazuma zaključenog pod pokroviteljstvom tadašnjeg francuskog predsedavanja EU.

Bugarska je godinama blokirala početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU, navodeći kao razlog spor oko zajedničke prošlosti dve zemlje.

Severna Makedonija je 19. jula 2022. godine započela pristupne pregovore sa Evropskom unijom.