Moskva navodi uslove za povlačenje nuklearnog oružja iz Belorusije

Moskva navodi uslove za povlačenje nuklearnog oružja iz Belorusije

Rusija bi mogla da razmotri povlačenje svog taktičkog nuklearnog oružja iz Belorusije ako SAD i NATO okončaju svoju neprijateljsku politiku prema Moskvi i Minsku, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova.

U intervjuu za RIA Novosti objavljenom u ponedeljak, Aleksej Poliščuk, koji je zadužen za odeljenje koje se bavi odnosima sa Belorusijom, Moldavijom i Ukrajinom, opisao je odluku Rusije da postavi nuklearno oružje u Belorusiji kao neophodnu meru za jačanje bezbednosti obe Moskva i Minsk.

Poliščuk je rekao da je Rusija poslala nuklearno oružje Belorusiji „kao odgovor na dugogodišnju destabilizujuću nuklearnu politiku NATO-a i Vašingtona, kao i na fundamentalne promene koje su se nedavno desile u ključnim oblastima evropske bezbednosti“.

Međutim, oružje bi potencijalno moglo biti povučeno ako SAD i NATO preokrenu svoj destruktivni kurs i uklone američki nuklearni arsenal iz Evrope i demontiraju infrastrukturu za njega, rekao je Poliščuk.

Odluku o postavljanju nuklearnog oružja u Belorusiji objavio je ruski predsednik Vladimir Putin krajem marta, rekavši da je to odgovor na planove Velike Britanije da Ukrajini obezbedi municiju sa osiromašenim uranijumom – potez koji Moskva smatra nepromišljenim i neodgovornim.

Putin je takođe rekao da će neophodna infrastruktura biti gotova početkom jula, obećavajući da će Moskva ostati pod kontrolom naoružanja i napominjući da se akcije Moskve ne razlikuju mnogo od akcija SAD.

Američko taktičko nuklearno oružje trenutno je stacionirano u pet evropskih zemalja NATO-a – Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

U mesecima koji su prethodili Putinovom saopštenju, Minsk je više puta tražio od Rusije da postavi nuklearno oružje na svojoj teritoriji, pozivajući se na agresivnu politiku Zapada prema Belorusiji i pretnju koju predstavlja američko nuklearno oružje u Evropi.

Sredinom juna Putin je rekao da su prve ruske nuklearne bojeve glave već stigle u Belorusiju, što je kasnije potvrdio i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko, koji je rekao da je oružje prebačeno na način koji će prikriti njihovo kretanje od zapad.