Hunta u Nigeru optužuje svrgnutu vladu da poziva Francusku na vojnu intervenciju

Hunta u Nigeru optužuje svrgnutu vladu da poziva Francusku na vojnu intervenciju

Vojna hunta koja je prošle nedelje preuzela vlast u Nigeru optužila je svrgnutu vladu da je ovlastila Francusku da izvrši napad na predsedništvo i pokuša da oslobodi zatočenog predsednika Muhameda Bazuma.

Pukovnik Amadu Abdraman, jedan od organizatora vojnog puča u Nigeru , tvrdi da je ovlašćenje za francusku intervenciju potpisao ministar inostranih poslova Nigera Hasumi Masudu, vršilac dužnosti premijera.

Francuska, bivši kolonijalni vladar Nigera, osudila je puč i pozvala vojnu huntu da vrati predsednika Muhameda Bazuma na vlast, ali zvanični Pariz nije potvrdio da postoji bilo kakva namera da se izvrši vojna intervencija.

U nedelju, četiri dana nakon vojnog puča, u prestonici Nijameju održan je marš podrške vojnim liderima. Pristalice hunte su kamenovale francusku ambasadu , palile francuske zastave i uzvikivale slogane protiv Francuske.

Okupljeni su mahali ruskim zastavama i uzvikivali ime predsednika Rusije Vladimira Putina.

Francuska vlada je osudila napad i u saopštenju istakla da će svaki napad na francuske državljane ili interese u Nigeru izazvati snažnu i trenutnu reakciju.

„Predsednik Emanuel Makron neće tolerisati nijedan napad na Francusku i njene interese“, saopštio je Makronov kabinet i najavio da će Pariz odgovoriti na napade na francuske diplomate, oružane snage ili kompanije.

Hunta je ranije upozorila na pokušaje stranih faktora da oslobode predsednika Bazuma , uz upozorenje da bi takav pokušaj rezultirao krvoprolićem i haosom.

Puč u Nigeru naišao je na osudu susednih zemalja i međunarodnih partnera, uključujući SAD, Ujedinjene nacije, Afričku uniju i EU.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država odredila je na sastanku u glavnom gradu Nigerije Abudži rok od nedelju dana da vođe puča rate na vlast svrgnutog predsednika Muhameda Bazuma ili će se, kako je upozoreno, suočiti sa sankcijama i mogućom upotrebom sile.