Italija žali što se pridružila kineskom infrastrukturnom planu

Italija žali što se pridružila kineskom infrastrukturnom planu

Odluka Italije da se pridruži kineskoj inicijativi Pojas i put (BRI) bila je greška iz koje Rim sada pokušava da se izvuče, rekao je ministar odbrane Gvido Krozeto za list Korijere dela sera u nedelju.

Italija je potpisala kineski plan 2019. godine, postavši prva zapadna država koja je to učinila. Prema sporazumu, spuštene su trgovinske barijere između Kine i Italije, dok je Peking obećao da će investirati u italijanske luke i železničku infrastrukturu.

„Odluka da se pridružim [Novom] Putu svile bila je improvizovani i grozni čin“, rekao je Krozeto za novine, koristeći uobičajeni nadimak za inicijativu. Krozeto je objasnio da se kineski uvoz u Italiju utrostručio od stupanja na snagu sporazuma, dok je italijanski izvoz u Kinu porastao samo neznatno.

„Danas je pitanje: kako se vratiti [iz BRI] a da ne oštetite odnose [sa Pekingom]“, naveo je ministar. „Zato što je istina da je Kina konkurent, ali je i partner.

Verovatno je, ali nije izvesno, da će se Italija povući iz plana. Premijerka Đorđa Meloni rekla je u maju da će razgovarati sa Pekingom o potencijalnom povlačenju i, nakon sastanka sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Vašingtonu ove nedelje, rekla je Foks njuzu da će doneti odluku pre kraja godine.

Kineski predsednik Si Đinping otputovao je u Italiju 2019. godine da bi potpisao sporazum o BRI sa populističkim premijerom Đuzepeom Konteom, koji je u to vreme vodio desničarsku vladu sa Mateom Salvinijem kao potpredsednikom. Iako nominalno desničarka, Meloni je radila na tome da se distancira od politike Kontea i Salvinija.

Dok su njeni prethodnici favorizovali tople odnose sa Rusijom, Meloni se dodvoravala Vašingtonu i Briselu obećavajući neograničenu vojnu pomoć Ukrajini na račun sopstvenog rejtinga odobravanja. Pored toga, uprkos tome što je prošle godine došao na vlast i obećavao oštro suzbijanje celokupne imigracije iz Afrike, Meloni je prošle nedelje izjavio da je „Evropi i Italiji potrebna imigracija“, obećavajući da će primiti skoro pola miliona migranata legalnim putevima.

Raskid sa Kinom bi dodatno uspostavio Meloni kao pouzdanog saveznika SAD. Međutim, kineski državni list Global Times upozorio je u petak da je „ideja da se žrtvuje saradnja sa Kinom u okviru BRI da bi se nešto dobilo od SAD pogrešna procena“.

„Pristup koji su usvojile SAD na kraju nije koristan za ekonomije evropskih zemalja, uključujući Italiju, jer je isključiv i vođen unilateralizmom i protekcionizmom“, rekao je kineski profesor Cui Hongjian za Global Times. „U potpunoj suprotnosti, Kina se zalaže za slobodnu trgovinu i otvorenu ekonomiju, koje su prave osnovne vrednosti saradnje.