Zapadna Afrika preti silom vođama puča u Nigeru, napadnuta francuska ambasada

Zapadna Afrika preti silom vođama puča u Nigeru, napadnuta francuska ambasada

Zapadnoafričke države uvele su u nedelju sankcije i zapretile silom ako vođe puča u Nigeru ne uspeju da vrate svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma u ​​roku od nedelju dana, dok su pristalice hunte napale francusku ambasadu u Nijameju.

Odgovor 15-članog bloka EKOVAS na sedmi državni udar u regionu Sahela u poslednjih nekoliko godina došao je kada su mase u glavnom gradu Nigera Nijameju palile francuske zastave i kamenovale misiju bivše kolonijalne sile, privlačeći suzavac od policije.

Slike pokazuju požare na zidovima ambasade i ljude koji se ukrcavaju u kola hitne pomoći krvavih nogu.

Na hitnom samitu u Nigeriji na kojem se raspravljalo o prošlonedeljnom puču, lideri Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država pozvali su na obnavljanje ustavnog poretka, upozoravajući na represalije ako ne.

„Takve mere mogu uključivati upotrebu sile“, navodi se u njihovom saopštenju, dodajući da će se zvaničnici odbrane odmah sastati u tom smislu.

Predsednik Čada Mahamat Idris Debi, koji je došao na vlast 2021. nakon državnog udara, susreo se sa svojim nigerijskim kolegom Bolom Tinubuom na marginama samita i dobrovoljno se javio da razgovara sa vojnim liderima u Nigeru, rekli su Rojtersu dva predsednička pomoćnika, tražeći da ne budu identifikovani. .

Državna televizija Nigera prikazala je Debija kako stiže i sastaje se sa njima.

ECOVAS i osmočlana Zapadnoafrička ekonomska i monetarna unija saopštili su da će granice sa Nigerom odmah biti zatvorene, komercijalni letovi zabranjeni, finansijske transakcije zaustavljene, nacionalna imovina zamrznuta i pomoć okončana.

Vojnim zvaničnicima koji su učestvovali u puču biće zabranjeno da putuju i njihova imovina će biti zamrznuta, dodaje se.

Premijer Nigera pod Bazumovom vladom, Ouhoumoudou Mahamadou, rekao je da bi sankcije ECOVAS-a bile pogubne jer se zemlja u velikoj meri oslanja na međunarodne partnere da pokrije svoje budžetske potrebe.

„Znam krhkost Nigera, znam ekonomski i finansijski kontekst Nigera koji je bio ministar finansija, a sada premijer“, rekao je Mahamadu, koji je bio u inostranstvu kada se puč dogodio, za televiziju France24 iz Pariza.

„Ovo je zemlja koja neće moći da se odupre ovakvim sankcijama. To će biti katastrofalno.

Slične sankcije je ECOVAS uveo Maliju, Burkini Faso i Gvineji nakon puča u tim zemljama u protekle tri godine.

Iako su finansijske sankcije dovele do neplaćanja dugova – posebno u Maliju – takve mere su više naštetile civilima nego vojnim liderima koji su preuzeli vlast u nekim od najsiromašnijih zemalja sveta, kažu politički analitičari. U sve tri zemlje dogovoreni su rokovi za obnavljanje civilne vlasti, ali je malo napretka u njihovoj primeni.

Vojni udar u Nigeru, koji je počeo u sredu, naišao je na osudu suseda i međunarodnih partnera, uključujući Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije, Afričku uniju, Evropsku uniju i bivšu kolonijalnu silu Francusku.

Svi su odbili da priznaju nove lidere koje predvodi general Abdourahamane Tiani.

Niger je bio ključni saveznik u zapadnim kampanjama protiv pobunjenika povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom u Sahelu, a postoji zabrinutost da bi puč mogao da otvori vrata većem ruskom uticaju tamo. Hiljade francuskih vojnika bilo je prinuđeno da se povuče iz susednog Malija i Burkine Faso nakon tamošnjih državnih udara.

Niger je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, koja prima blizu 2 milijarde dolara godišnje zvanične razvojne pomoći, prema podacima Svetske banke.

Sjedinjene Države, Francuska, Italija i Nemačka imaju tamo trupe na vojnoj obuci i misijama za borbu protiv islamističkih pobunjenika. Niger je takođe sedmi najveći svetski proizvođač uranijuma, radioaktivnog metala koji se široko koristi za nuklearnu energiju i nuklearno oružje, kao i za lečenje raka.

Uoči samita, nigerska hunta je upozorila da ECOVAS razmatra neposrednu vojnu intervenciju u saradnji sa drugim afričkim i nekim zapadnim zemljama.

„Želimo još jednom da podsetimo EKOVAS ili bilo kog drugog avanturiste na našu čvrstu rešenost da branimo našu domovinu“, rekao je portparol hunte pukovnik Amadu Abdramane.

Na njihov poziv, hiljade ljudi okupilo se u nedelju u prestonici, a neki su se uputili ka francuskoj ambasadi.

„Ovde smo da izrazimo svoje nezadovoljstvo protiv mešanja Francuske u poslove Nigera. Niger je nezavisna i suverena zemlja, tako da odluke Francuske nemaju uticaja na nas“, rekao je demonstrant Sani Idrisa.

Slično događajima u susednoj Burkini Faso u septembru prošle godine nakon državnog udara, neki demonstranti su pokušali da se popnu na zidove ambasade, dok su drugi gazili zapaljene francuske zastave.

Francuska je osudila nasilje i rekla da će se svako ko napada njene državljane ili interese suočiti sa brzim i oštrim odgovorom.

„Era državnih udara u Africi mora da prestane. Oni nisu prihvatljivi“, rekla je francuska šefica diplomatije Ketrin Kolona Ketrin Kolona za radio RTL, dodajući da se situacija smirila do popodneva i da nije planirana evakuacija francuskih državljana.