Unapređenje anketa i drugih istraživanja, entomolozi proučavaju kako boje privlače divlje pčele

Unapređenje anketa i drugih istraživanja, entomolozi proučavaju kako boje privlače divlje pčele

Crvena znači stop. Zeleno znači ići. Ali za pčele, boje otkrivaju niz dostupnih izvora hrane.

Nil Džoši, vanredni profesor entomologije za Poljoprivrednu eksperimentalnu stanicu u Arkanzasu, istraživački ogranak Odeljenja za poljoprivredu sistema Univerziteta Arkanzas, rekao je da boje služe kao vizuelni signali pčelama. Boja im pomaže da identifikuju cveće sa kojeg mogu sakupljati nektar za hranu. Iz tog razloga, zamke za praćenje su često jarkih boja kako bi privukle i prikupile uzorke pčela za proučavanje.

Mnogo različitih vrsta zamki je komercijalno dostupno, rekao je Džoši, a zamke za lopatice koje koriste plave i žute lopatice da privuku pčele uobičajeni su uređaji za njihovo hvatanje. Ali njihova efikasnost varira u zavisnosti od vrste pčela i sredine u kojoj se koriste.

Džoši je rekao da mnogi istraživački ciljevi zahtevaju hvatanje pčela u zamku. Na primer, njegova laboratorija trenutno uzorkuje i dokumentuje domaće vrste pčela u šest ekoregija Arkanzasa.

„U Sjedinjenim Državama postoji oko 4.000 vrsta divljih domaćih pčela“, rekao je Džoši. „Dokumentovali smo više od 200 vrsta u Arkanzasu, ali mislimo da može biti čak 400 ili više autohtonih vrsta u državi.“

Većina pčela u Arkanzasu su vrste koje se gnezde na zemlji i u tunelima, i to su usamljene pčele, rekao je Džoši. To uključuje male pčele drvodelje, pčele znojnice, pčele rezance i pčele zidare. Neki, poput pčela stolara, sami kopaju tunele za gnezda. Mason pčele, poput plavih voćnih pčela, koriste postojeće tunele koje su druge vrste insekata usekle u drveće ili drvene konstrukcije.

Domaće pčele su važni oprašivači, rekao je Džoši. Zajedno sa drugim oprašivačima, uključujući moljce i leptire, domaće pčele imaju koristi za više od 75% biljaka u Arkanzasu, uključujući 35% useva.

„Praćenje njihovog obilja i raznolikosti je neophodno da bi se razvile odgovarajuće prakse očuvanja i upravljanja kako bi se zaštitili“, rekao je Džoši.

Rošani S. Ačarja, bivši diplomirani student u Džošijevoj laboratoriji za ekologiju insekata, vodio je istraživački projekat da bi se utvrdilo koje boje najbolje deluju da privuku pčele u zamke za lopatice. Džoši je rekao da je njegov laboratorijski tim konvertovao komercijalno dostupne zamke za lopatice tako što je poboljšao dizajn i konstruisao nove lopatice od žutog, crvenog i plavog mikro prizmatičnog materijala koji reflektuje svetlost u odabranim spektrima boja.

„Ove boje se odražavaju u ultraljubičastom spektru gde pčele vide“, rekao je Džoši.

Osnovni materijal je plastika, izabrana zbog izdržljivosti i otpornosti na vremenske uslove, rekao je Džoši. Rekonfigurisane zamke postavljene su na novoosnovane stočne pašnjake koje uključuju domaće mešavine cveća pogodne za oprašivače koje posećuju divlje pčele.

Zamke su postavljane samo 24 sata da bi se izbeglo prekomerno uzorkovanje. „Potrebno nam je samo dovoljno pčela da identifikujemo vrstu“, rekao je Joši. Vodilo se računa da se što više pčela sačuva u životu.

„Želimo da sakupimo što je moguće manje jer su oprašivači, uključujući pčele, u opadanju“, rekao je Džoši. „Uopšteno govoreći, dok sprovodimo studije o biodiverzitetu, mnoge od njih identifikujemo na terenu i odmah ih puštamo.

Džoši je rekao da različite boje privlače različite vrste domaćih pčela, ali se jarko plava sa mikroprizmatičnim materijalom pokazala najpopularnijom.

„Trideset šest od 49 vrsta uhvaćenih u zamkama otišlo je u svetlo plavu boju“, rekao je Džoši. „A od toga, šest je bilo jedinstvenih vrsta koje nisu pronađene ni u jednoj drugoj obojenoj zamci u studiji.

„Ovi rezultati su pokazali da različite talasne dužine svetlosti i refleksivnost iz zamki lopatica utiču na stope hvatanja pčela“, rekao je Džoši. „Poznavanje ovoga može pomoći u optimizaciji metoda uzorkovanja pčela u različitim ekosistemima.

Zamke se sada testiraju na izvornim parcelama za ispitivanje cveća u Centru za poljoprivredna istraživanja i savetovanje Milo J. Shult u eksperimentalnoj stanici u Faiettevilleu.

Džoši aktivno istražuje druge metode praćenja pčela i drugih oprašivača insekata, uključujući i one koji posećuju cveće tokom noći. Ovo istraživanje se sprovodi u saradnji sa dr Erikom Vesterman, vanrednim profesorom bioloških nauka.

Njihov prethodni projekat, podržan od strane Univerziteta u Arkanzasu Provost-a za kolaborativno istraživanje, pružio je vredan uvid u doprinos noćnih oprašivača. „Sada kada znamo da noćni oprašivači značajno doprinose oprašivanju jabuke, naša sledeća pitanja bila su ko dolazi u posetu i kada?“ rekao je Vesterman.

Da bi odgovorili na ova pitanja, Džoši i Vesterman i tim studenata osnovnih i postdiplomskih studija koriste infracrvene video snimke grozdova cveća. Postavili su zamke za kamere u voćnjaku jabuka u Shultskom poljoprivrednom istraživačkom i savetodavnom centru.

Nakon što je prikupio stotine sati, student Konor Morijarti je koristio program veštačke inteligencije da izoluje video kadrove koji sadrže insekte koji posećuju cveće, a zatim je zabeležio ponašanje insekata. Tim trenutno koristi ovu tehniku da odredi vreme najveće posete cvetova noćnim oprašivačima, kao i identifikaciju i ponašanje cvetnih poseta drugih oprašivača insekata.

„Naš cilj je da dodatno poboljšamo i usavršimo ovu tehniku praćenja kako bismo efikasnije zabeležili raznolikost pčela i drugih oprašivača i njihovih obrazaca aktivnosti“, rekao je Džoši.