Severni Atlantik spreman da postavi rekordno visoku temperaturu površine

Severni Atlantik spreman da postavi rekordno visoku temperaturu površine

Usled novog rekordnog nivoa u Mediteranu, severni Atlantik je ove nedelje dostigao najtopliji nivo ikada, nekoliko nedelja ranije od svog uobičajenog godišnjeg vrhunca, prema preliminarnim podacima koje je u petak objavila američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu.

Ova vest dolazi nakon što su naučnici potvrdili da je jul na putu da bude najtopliji mesec u istoriji rekorda – velika vrućina pojačana globalnim zagrevanjem koje je pogodilo desetine miliona ljudi.

„Na osnovu naše analize, rekordno visoka prosečna temperatura površine mora u severnom Atlantskom okeanu je 24,9 stepeni C“, ili 76,8 Farenhajta, primećeno je u sredu, rekao je za AFP Ksungang Jin, naučnik iz Nacionalnog centra za informacije o životnoj sredini NOAA.

Rekord je posebno zapanjujući jer dolazi početkom godine – obično severni Atlantik dostigne svoju najvišu temperaturu početkom septembra.

Prethodni rekord je zabeležen u septembru 2022, na 24,89 stepeni Celzijusa, rekao je Jin.

NOAA, koja prati temperaturu mora od ranih 1980-ih, trebaće oko dve nedelje da potvrdi preliminarne nalaze.

Sredozemno more dostiglo je najvišu temperaturu u ponedeljak, rekli su španski istraživači – usred izuzetnog toplotnog talasa u Evropi.

Rekord od 28,71 stepen Celzijusa objavio je španski Institut za morske nauke, koji je analizirao podatke sa satelita koje koristi evropski program za posmatranje Zemlje Kopernikus.

Ti stručnjaci su rekli da mere dnevnu srednju temperaturu površine mora, a ne prosečnu, jer je manje podložna ekstremnim skokovima temperature u izolovanim delovima mora.

Mediteranski region, pogođen rekordnim temperaturama u julu, dugo je klasifikovan kao žarište klimatskih promena.

„Očekuje se da će temperatura površine mora u severnom Atlantiku nastaviti da raste do avgusta“, rekao je Jin iz NOAA, dodajući da je „velika verovatnoća“ da će rekord ponovo biti oboren.

Nova najviša temperatura od 24,9 stepeni Celzijusa je „više od jednog stepena toplija od 30-godišnje klimatološke normale, izračunate od 1982. do 2011. godine“, dodao je on.

Od marta, koji je mesec kada severni Atlantik počinje da se zagreva posle zime, temperature su uglavnom bile toplije nego prethodnih godina, a razlika je izraženija poslednjih nedelja.

Severni Atlantik je postao simbolična tačka za posmatranje zagrevanja morske vode širom sveta zbog efekata klimatskih promena izazvanih emisijom gasova staklene bašte.

Program Kopernikus, koji koristi različite podatke od onih koje je analizirala NOAA, rekao je za AFP u petak da je zabeležio temperaturu od 24,7 stepeni Celzijusa u sredu u severnom Atlantiku.

Portparol Kopernika rekao je da će taj rekord sigurno biti oboren „ovog leta“, iako je to ostalo ispod rekorda programa iz septembra 2022, nešto niže od NOAA nivoa od 24,81 Celzijusov.

„U ovoj fazi, to je samo pitanje dana.

„Ova situacija je ekstremna: već smo viđali morske toplotne talase, ali oni su veoma uporni i rasprostranjeni na velikoj površini“ u severnom Atlantiku, rekla je za AFP Karina fon Šukman iz istraživačkog centra Merkator oušn.

Ekspert je primetio da su okeani apsorbovali 90 odsto viška toplote proizvedene ljudskom aktivnošću od početka industrijskog doba.

„Ova akumulacija energije se udvostručila u poslednje dve decenije, podstičući globalno zagrevanje, rekla je ona.

Na globalnom nivou, prosečna temperatura okeana redovno nadmašuje sezonske toplotne rekorde od aprila.

Konkretan, upečatljiv primer zabeležen je na Floridi, gde je voda na obali Sanšajn Stejta u ponedeljak dostigla 38,3 stepena Celzijusa, prema podacima sa meteorološke plutače – temperatura koja se više povezuje sa hidromasažnom kadom.