Da li je ventilacija dobra za vaše zdravlje?

Da li je ventilacija dobra za vaše zdravlje?

Ispuštanje vazduha—oslobađanje negativnih, zadržanih emocija—može se osećati dobro. Ali da li je to zaista dobro za vas? Ili više štete nego koristi zadržavanje na negativnim mislima i osećanjima?

Stručnjaci kažu da to zavisi od brojnih faktora, uključujući ko je na kraju sesije ventilacije, koliko često osoba to radi i kakvu vrstu povratnih informacija dobija.

„Uglavnom, moramo da izbacimo svoje negativne emocije“, rekla je Rejčel Milštajn, psiholog osoblja u programu bihejvioralne medicine i Klinici za medicinu životnog stila u Opštoj bolnici Masačusetsa u Bostonu. „Međutim, način na koji to radimo je zdrav ili nezdrav, produktivan ili neproduktivan.

Lični odnosi, posao, finansije i diskriminacija samo su neki od svakodnevnih stresora koji mogu podstaći nečiju potrebu za ispuštanjem. Istraživanja pokazuju da ova vrsta stresa može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, dok oslobađanje ili upravljanje stresom može poboljšati fizičko i psihičko zdravlje, smanjujući taj rizik. Imati jaku mrežu socijalne podrške povezano je sa boljim psihološkim zdravljem.

Ispuštanje vazduha ljudima u toj mreži je jedan od načina da se smanji uticaj svakodnevnih stresora, rekao je Milštajn, takođe docent na odeljenju za psihijatriju na Harvardskoj medicinskoj školi. „Pozivanje prijatelja i puštanje napolje može biti od pomoći. Pomaže nam da se osećamo povezani sa našim mrežama društvene podrške, što je velika determinanta zadovoljstva životom i opšteg blagostanja.“

Razgovor sa nekim ko podržava vaša osećanja može biti od pomoći, čak i ako ta osoba nudi drugačiju perspektivu, rekla je ona.

Ali davanje oduška nekome ko prezire vaša osećanja može biti štetno, rekao je Džonatan Šafer, vanredni profesor kliničke zdravstvene psihologije na Univerzitetu Kolorado u Denveru. „Nevažeći je deliti i ne dobijati nikakav odgovor od druge osobe. Možda se osećate kao da nemate vrednosti ili da niste dopadljivi.“

Ispuštanje vazduha takođe može biti kontraproduktivno ako slušalac pojača negativna osećanja i „razgovor se vrti u spiralu. Onda možete da povučete jedni druge nadole“, rekao je Milštajn.

Druga negativna posledica može biti ako se slušalac umori od slušanja. „Ako se iznova ispuštate, ova osoba možda neće želeti da bude prisutna, a to može pokvariti društvenu vezu“, rekla je ona.

Za velike stresore, možda bi bilo korisnije razgovarati sa terapeutom, rekao je Shaffer.

Ako se izražavanje osećanja naglas nekom drugom ne oseća bezbedno, druga alternativa je da ih zapišete, rekao je Šafer.

Studije su otkrile brojne zdravstvene prednosti ekspresivnog pisanja, prakse pisanja osećanja na dnevnoj bazi. Pokazalo se da pomaže u lečenju traumatskih iskustava i da pomaže u snižavanju krvnog pritiska, jačanju imunološkog sistema, poboljšanju sna i smanjenju depresije i bolova.

Bez obzira da li oslobađa osećanja na papiru ili lično, Shaffer predlaže pronalaženje načina da se fokusirate na pozitivno, kao i na negativno. Na primer, završetak sesije provetravanja sa fokusom na stvari za koje je osoba zahvalna može pomoći da se povrate pozitivna osećanja, rekao je, kao i prakse svesnosti.

„Napravite plan za neku vrstu opuštanja, kao što je duboko disanje ili meditacija nakon toga“, predložio je.

Vežbanje takođe može da ublaži stres i oslobodi negativna osećanja, rekao je Milštajn.

„I ne zaboravite da je humor zaista dobra strategija suočavanja“, rekla je ona. Oglašavanje prijatelju sa dobrim smislom za humor može biti dvostruko korisnije, jer „ponekad nam drugi ljudi mogu pomoći da vidimo smešnu stranu stvari“.