Senegalski opozicioni lider Sonko optužen za planiranje pobune

Senegalski opozicioni lider Sonko optužen za planiranje pobune

Senegalski opozicioni lider Usman Sonko optužen je u subotu za planiranje pobune, zločinačku zaveru i druga krivična dela, dva meseca nakon što je njegovo suđenje za odvojenu optužbu za silovanje izazvalo mrtonosne nerede širom zemlje.

Sonko (49) je 1. juna osuđen na dve godine zatvora zbog nemoralnog ponašanja prema pojedincima mlađim od 21 godine, što je dovelo do protesta u kojima je ubijeno najmanje 16 osoba.

Njegovi sledbenici su bili ljuti zbog mogućnosti da bi mu njegova presuda zabranila da se kandiduje na predsedničkim izborima sledeće godine, iako advokati kažu da je to pitanje dvosmisleno.

Sonko je priveden u petak nakon sukoba sa snagama bezbednosti koje su bile stacionirane ispred njegove kuće, za koje je tvrdio da su ga snimale bez dozvole. On ostaje u pritvoru, saopštili su u subotu državni tužioci.

Puštajući snimke sa laptopa na kojima Sonko drži navodno huškačke govore, državni tužilac Senegala Abdou Karim Diop rekao je na prepunoj konferenciji za novinare da će Sonko biti ponovo optužen za pozivanje na pobunu, zaveru protiv države i zločinačku zaveru, između ostalih optužbi.

Ni Sonkovo hapšenje u petak niti nove optužbe nisu povezani sa njegovom osudom u junu. Od njega nije traženo da se izjasni u novom predmetu.

Sonko negira krivicu. Njegov pravni tim nije mogao biti odmah dostupan za komentar.