Koža okeana pomaže u regulisanju unosa ugljenika iz okeana

Koža okeana pomaže u regulisanju unosa ugljenika iz okeana

Debljina manje od jednog milimetra, okeanska koža — najgornji sloj okeana — igra veliku ulogu u morskim procesima, orkestrirajući toplotu i hemijsku razmenu između mora i neba putem difuzije. Voda u koži je hladnija za oko 0,2–0,3 K i ima veći salinitet od vode čak i na samo 2 milimetra dubine.

Otkako je prvi put opisan 1967. godine, naučnici su se uhvatili u koštac sa uticajem kože na upijanje ugljenika i globalni ponor ugljenika u okeanu. Razumevanje njegove uloge je kritično: između 2011. i 2020. godine, okean je apsorbovao 26% svih emisija ugljen-dioksida koje generiše čovek, a varijable koje utiču na sekvestraciju ugljenika u okeanu doprinose upravljanju ciklusom ugljenika i klimatskim promenama.

Hugo Bellenger i kolege su promenili gradijente okeanske temperature i slanosti da bi predstavili kožu okeana tokom 15 godina (2000–2014) u modelu Zemljinog sistema, procenjujući kako su ove promene promenile količinu ugljenika koji je apsorbovao okean. Rad, objavljen u Journal of Geophisical Research: Oceans, predstavlja prvu procenu zasnovanu na modelu uticaja kože okeana na razmenu ugljen-dioksida okeana i atmosfere.

Uključivanje reprezentacije kože u model Zemljinog sistema dovelo je do 15% povećanja simuliranog ponora ugljenika u okeanu, otkrili su istraživači – cifra koja je u skladu sa prošlim procenama. Međutim, kada su dozvolili koži okeana da reaguje na promenu koncentracije ugljenika u okeanu u modelu, efekat na sudoper je značajno smanjen. Sa dinamičnom kožom, njen doprinos simuliranom ponoru ugljenika u okeanu bio je bliži 5%.

Istraživanje pokazuje važnost uključivanja kože okeana u buduće napore za modeliranje klime i ugljenika, kažu autori. I pokazuje da interaktivna parametrizacija kože okeana daje tačniji model koji smanjuje regionalne greške u protoku ugljen-dioksida.