Bajden se ruga republikancima zbog razgovora o opozivu

Bajden se ruga republikancima zbog razgovora o opozivu

Predsednik Džo Bajden našalio se u petak na račun republikanskih poslanika koji prete da će ga opozvati, rekavši da najnoviji izveštaji o ekonomskoj dobiti SAD znače da će njegovi politički protivnici „možda morati da nađu nešto drugo zbog čega bi ga kritikovali”, piše Rojters.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti, najviši republikanac u Vašingtonu, ove nedelje je predložio da bi mogao da pokrene istragu o opozivu koja ispituje da li je Bajden bio povezan sa poslovnim ugovorima njegovog sina Hantera Bajdena. Bela kuća je saopštila da Bajden nikada nije imao posla sa svojim sinom.

„Republikanci će možda morati da nađu nešto drugo da me kritikuju za sada kada se inflacija smanjuje. Možda će odlučiti da me opozovu jer se spušta. Ne znam. Voleo bih to“, rekao je Bajden.

Republikanci su godinama optuživali Hantera Bajdena da koristi političku moć svog oca za ličnu korist, iako istraga američkog tužioca Dejvida Vajsa iz Delavera, koga je Tramp imenovao, nije pronašla nijedan dokaz koji bi potkrepio te tvrdnje.

Bajden je govorio tokom posete republikanskom okrugu u Mejnu, što je bio njegov prvi put u državu od osvajanja Bele kuće, izlažući svoj ekonomski slučaj za drugi mandat u lokalnoj fabrici u vlasništvu žena i proslavljajući nova radna mesta u državi.

„Radnici koji su decenijama ostavljeni ne nalaze samo posao, već više poslova, oni nalaze bolje poslove, sa većom platom“, rekao je Bajden.

Samo Mejn je od pandemije imao 28.700 novih radnih mesta, rekao je on govoreći u Auburn Manufacturing Inc, kompaniji koja proizvodi tkanine otporne na toplotu i vatru prvenstveno od materijala domaće proizvodnje.

On je takođe promovisao pad inflacije, rekavši da je to delom posledica njegovog rata sa ekonomskom cijepanjem, dok je reklamirao neuobičajeno merilo za predsednika SAD – smanjen profit kompanije.

„Jedan od razloga zbog kojih je inflacija pala za dve trećine bez gubitka poslova je taj što vidimo da i korporativni profiti počinju da opadaju“, rekao je Bajden. „Imamo još posla.“

Bajdenovo putovanje dolazi usred talasa povoljnih ekonomskih vesti. Godišnja inflacija u SAD pala je u junu na najsporiji tempo u više od dve godine, verovatno gurajući Federalne rezerve bliže okončanju svog najbržeg ciklusa povećanja kamatnih stopa od 1980-ih. Američki BDP porastao je za 2,4% u drugom kvartalu, prkoseći strahovima od recesije, a poverenje potrošača je na vrhuncu u dve godine.

Ukupna zarada kompanije S&P 500 za drugi kvartal pala je za 6,4% u odnosu na pre godinu dana.

Bajden je takođe izdao izvršnu naredbu koja će povećati podsticaje za proizvodnju novih izuma koji se finansiraju iz javnih fondova u zemlji.

Auburn, sa 24.000 stanovnika, nalazi se u 2. kongresnom okrugu Mejna, koji pokriva 80% kopnene mase države i jedini je okrug u Novoj Engleskoj koji je glasao za Donalda Trampa 2020. Konzervativniji je, ruralniji, belac i radnička klasa od jedini drugi kongresni okrug u državi, koji uključuje obalne gradove i mesta.

Bajden je detaljno opisao decenije gubitka posla u Mejnu, pošto su istorijske industrije države, uključujući tekstil i papir, zatvorile fabrike za niže cene.

„U ekonomiji sipanja, nije bilo važno gde kompanije prave stvari sve dok je to pomoglo njihovoj krajnjoj liniji“, rekao je Bajden. Ali nove investicije i grantovi su pomogli kompanijama kao što je Auburn Manufacturing da rastu u Mejnu, rekao je on.

Ekonomija prolivanja, koju je republikanski predsednik Ronald Regan učinio centralnim delom svoje ekonomske strategije 1980-ih, tvrdi da će poreske olakšice i druge pogodnosti za korporacije i bogate koristiti svima ostalima.

Nekoliko demokratskih članova Predstavničkog doma američkog Kongresa sastalo se u petak u Beloj kući kako bi razgovarali o primeni zakona o infrastrukturi vrednom 1 bilion dolara koji je Bajden potpisao kao zakon.

Najviši lider demokrata u Predstavničkom domu, Steni Hojer, rekao je novinarima nakon toga da je 37.000 projekata u toku finansiranih zakonom.

„Ono što smo uradili je rad u svakom delu privrede“, rekao je on.