Predsednik Bajden će ugostiti lidere Japana i Koreje na avgustovskom samitu u Kemp Dejvidu

Predsednik Bajden će ugostiti lidere Japana i Koreje na avgustovskom samitu u Kemp Dejvidu

Predsednik Džo Bajden ugostiće lidere Japana i Južne Koreje sledećeg meseca na samitu u Kemp Dejvidu, saopštila je u petak Bela kuća.

Sastanak 18. avgusta sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom i predsednikom Južne Koreje Ioon Suk Ieolom je najnoviji znak otopljavanja odnosa između Japana i Južne Koreje, koji se kreću da ostave po strani generacije tenzija i nepoverenja, dok Sjedinjene Države produbljuju svoju posvećenost Aziji. .

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je u saopštenju da će lideri „razgovarati o proširenju trilateralne saradnje širom Indo-Pacifika i šire“. Očekivane teme uključuju pretnju koju predstavlja Severna Koreja i veze sa Asocijacijom nacija jugoistočne Azije i sa pacifičkim ostrvima.

Poziv je proizašao iz kratke fotografije koju su trojica lidera imala na samitu Grupe sedam u Hirošimi, u Japanu, u maju. Bajdenova administracija apeluje na jače ekonomske i odbrambene veze između Južne Koreje i Japana, jer želi da podrži region protiv agresivnih teritorijalnih poteza Kine, kao i da obezbedi njihovu saradnju u podršci Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.