UEFA je uklonila Juventus iz evropskog takmičenja zbog finansijskih prekršaja

UEFA je uklonila Juventus iz evropskog takmičenja zbog finansijskih prekršaja

UEFA je ove sezone uklonila mesto Juventusa u evropskom takmičenju zbog lažnog računovodstvenog slučaja koji je klub već izbacio iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Juventus je sada izgubio mesto u trećeligašu Lige konferencije Evrope, koja bi trebalo da ide protiv Fiorentine u rundi plej-ofa koja počinje 24. avgusta.

UEFA je u petak saopštila da Juventus takođe mora da plati kaznu od 10 miliona evra (11 miliona dolara) zbog kršenja pravila finansijskog fer pleja. Dodatnih 10 miliona evra (11 miliona dolara) bi moglo biti oduzeto ako klub ne bude u skladu sa pravilima finansijskog nadzora UEFA u narednim sezonama.

Kazna UEFA za Juventus očekivala se još od prošle sezone kada je klubu oduzeto 10 bodova u Seriji A.

UEFA je saopštila da su istražitelji njenih klupskih finansija zaključili da je Juventus prekršio uslove nagodbe dogovorene sa klubom prošle godine.

U odvojenom slučaju, Čelsi će takođe platiti UEFA-i nagodbu od 10 miliona evra (11 miliona dolara) za netačne finansijske informacije dostavljene između 2012. i 2019. godine kada je klub bio u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča.