Intel predviđa profit u trećem kvartalu iznad procena

Intel predviđa profit u trećem kvartalu iznad procena

Proizvođač čipova Intel je u četvrtak prognozirao profit u trećem kvartalu iznad očekivanja Vol Strita, pošto je pad na tržištu računara počeo da jenjava, zbog čega su njegove akcije porasle za 8% u produženom trgovanju, piše Rojters.

Tržište personalnih računara je palo tokom protekle godine, sa gomilanjem zaliha jer su potrošači već kupili mašine potrebne tokom pandemije.

Ali prezasićenost je počela da se smanjuje pošto su isporuke računara pale za samo 11,5% u junskom kvartalu u poređenju sa opadanjem od 30% u svakom od prethodna dva kvartala, prema podacima Canalisa.

Postepeno, oni su porasli za 11,9%, što signalizira da će se apetit prodavaca za svežim zalihama povratiti u drugoj polovini godine.

PMicrosoft i Alphabet očekuju da će povećati potrošnju na data centre. Dok će najveći deo te koristi ići kompanijama poput Nvidije koje proizvode čipove za veštačku inteligenciju, ovaj trend bi mogao doneti neku korist industriji čipova.

Kompanija je prognozirala korigovanu zaradu po akciji za tekući kvartal od 20 centi. Analitičari koje je anketirao Refinitiv očekivali su zaradu od 16 centi.

Kompanija je prognozirala da je prihod u tekućem kvartalu prilagođen na otprilike 12,9 milijardi dolara i 13,9 milijardi dolara, u poređenju sa procenama od 13,23 milijarde dolara.