Severnokorejski lider Kim Džong Un sastao se sa ruskim ministrom odbrane kako bi razgovarao o vojnoj saradnji

Severnokorejski lider Kim Džong Un sastao se sa ruskim ministrom odbrane kako bi razgovarao o vojnoj saradnji

Severnokorejski lider Kim Džong Un sastao se sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom kako bi razgovarali o vojnim pitanjima i regionalnom bezbednosnom okruženju, objavili su državni mediji u četvrtak, ilustrujući podršku Severne Koreje ratu Rusije u Ukrajini dok je ta izolovana zemlja slavila. 70. godišnjica primirja koje je zaustavilo borbe u Korejskom ratu 1950-53.

Zvanična severnokorejska centralna novinska agencija saopštila je da su Kim i Šojgu razgovarali u sredu u glavnom gradu Pjongjangu i postigli konsenzus o neodređenim „pitanjima od zajedničkog interesa u oblasti nacionalne odbrane i bezbednosti i o regionalnom i međunarodnom bezbednosnom okruženju“.

Tokom sastanka, Šojgu je preneo Kimu „toplo i dobro pismo“ koje je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, saopštila je KCNA. U izveštaju nisu precizirana vojna pitanja o kojima se razgovaralo.

Severna Koreja se pridružuje Rusiji oko rata u Ukrajini, insistirajući da je „hegemonistička politika“ Zapada predvođenog SAD primorala Moskvu da preduzme vojnu akciju kako bi zaštitila svoje bezbednosne interese. Bajdenova administracija optužila je Severnu Koreju da je Rusiji obezbedila oružje kako bi pomogla njenim borbama u Ukrajini, iako je Severna Koreja negirala tu tvrdnju. Sastanak Kim-Shoigu će pomoći da se „dalje jača strateška i taktička saradnja i saradnja između dve zemlje u oblasti nacionalne odbrane i bezbednosti“, saopštila je KCNA.

U retkom slučaju diplomatskog otvaranja od početka pandemije, Severna Koreja je pozvala delegacije Rusije i Kine da prisustvuju događajima povodom primirja od 27. jula 1953. Dok je primirje ostavilo Korejsko poluostrvo u tehničkom ratnom stanju, Nort to i dalje vidi kao pobedu u „Otadžbinskom oslobodilačkom ratu“.

KCNA je saopštila da je Kim takođe odveo Šojgua na izložbu oružja na kojoj je predstavljeno neko od najnovijeg oružja Severne Koreje i obavestio ga o nacionalnim planovima za proširenje vojnih sposobnosti zemlje. Na fotografijama i video snimcima državnih medija sa izložbe prikazani su Kim i Šojgu kako hodaju u blizini niza velikih projektila postavljenih na lansere.

Činilo se da su neka od oružja na slikama interkontinentalne balističke rakete koje je Sever testirao u letovima poslednjih meseci dok traga za arsenalom koji može predstavljati održivu pretnju kontinentalnim Sjedinjenim Državama. Kim i Šojgu su takođe prošli pored mogućih novih dronova za nadgledanje i napade koje Sever nije javno objavio.

Li Sung Joon, portparol Zajedničkog načelnika štabova Južne Koreje, rekao je tokom brifinga da južnokorejska vojska analizira vojnu imovinu prikazanu na severnokorejskim fotografijama, ali nije podelila konkretne procene.

Na pitanje o mogućnosti da se Šojguova poseta razgovara o uvozu oružja iz Severne Koreje, Džon Kirbi, koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za strateške komunikacije, nije direktno odgovorio, ali je rekao da je jasno da Putin traži podršku od drugih zemalja. u vođenju svog rata u Ukrajini.

„Gospodin. Putin zna da ima svoje probleme sa nabavkom odbrane, probleme sa sopstvenim inventarom, da njegova vojska ostaje na začelju, i on to pokušava da podupre“, rekao je Kirbi.

Očekivalo se da će severnokorejske svečanosti kasnije u četvrtak biti završene ogromnom vojnom paradom u Pjongjangu, gde bi Kim mogao da pokaže svoje najmoćnije rakete sa nuklearnim sposobnošću. Državni mediji, međutim, nisu potvrdili planove za vojnu paradu.

Neki eksperti kažu da Severna Koreja vidi konfrontacije SAD sa Kinom i Rusijom zbog regionalnog uticaja i rata u Ukrajini kao priliku da se izvuče iz diplomatske izolacije i uđe u ujedinjeni front protiv Vašingtona. I Moskva i Peking ometaju napore SAD da pojačaju sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Severnoj Koreji zbog njenog naleta raketnih testova od 2022.

Poslednji put kada je Severna Koreja pozvala delegate strane vlade na vojnu paradu u februaru 2018, kada je održala skroman događaj koji je isključio Kimove ICBM. Severna Koreja je u to vreme pokretala diplomatiju sa Seulom i Vašingtonom dok je Kim pokušavao da iskoristi svoj nuklearni program za preko potrebne ekonomske koristi.

Ti napori su doveli do samita između Kima i tadašnjih SAD. Predsednik Donald Tramp tog juna, ali je diplomatija propala nakon njihovog drugog sastanka u februaru 2019, kada su Amerikanci odbacili zahteve Severne Koreje za ukidanje velikih sankcija u zamenu za delimičnu predaju svojih nuklearnih sposobnosti.

Kim je od tada ubrzao razvoj nuklearnog oružja koje vidi kao svoju najjaču garanciju opstanka, dok je kritikovao „gangsterske“ američke sankcije i pritisak.

Delegaciju Pekinga u Severnoj Koreji predvodi zvaničnik srednjeg nivoa Li Hongdžong, član politbiroa kineske vladajuće Komunističke partije.

KCNA je saopštila da su visoki severnokorejski zvaničnici predvođeni Choe Riong Haeom, predsedavajućim stalnog komiteta parlamenta te zemlje, održali prijem za Lijevu delegaciju u Pjongjangu u sredu na kojem su odali počast kineskim vojnicima koji su poginuli dok su se borili zajedno sa Severnokorejcima tokom rat.

Li je u govoru na događaju rekao da je Kina spremna da promoviše „zdrav i stabilan“ razvoj odnosa sa severom, saopštila je KCNA.

Analitičari kažu da bi Kim delio centralnu pozornicu sa Šojguom i Lijem na vojnoj paradi bilo ključno dostignuće koje bi mogao da pokaže svojoj domaćoj publici, kao i izjava prkosa prema Sjedinjenim Državama.

Šojgu je u sredu takođe razgovarao sa severnokorejskim ministrom odbrane Kang Sun Namom koji su imali za cilj „jačanje saradnje između naših odeljenja odbrane“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

KCNA je izvestila da je na prijemu koji je priredio Kang, Šojgu pohvalio Severnokorejsku narodnu armiju pod vođstvom Kima, rekavši da je „postala najjača armija na svetu“. Izveštaji ruskih medija nisu uključili taj komentar.

Korejski rat je pokrenut iznenadnim napadom Severne Koreje na Jug u junu 1950. Sever su podržavale kineske trupe i tadašnje sovjetsko vazduhoplovstvo. Južna Koreja, Sjedinjene Države i trupe različitih nacija pod upravom Ujedinjenih nacija borile su se da odbiju invaziju.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jel obeležio je godišnjicu primirja posetom groblju u lučkom gradu Busanu u kome se odaje počast vojnicima UN koji su poginuli tokom rata. Ioonova vlada se zalagala za proširenje vojnih vežbi zemlje sa Sjedinjenim Državama i povećanje regionalnog raspoređivanja američkih strateških sredstava kao što su bombarderi, nosači aviona i podmornice sa nuklearnim oružjem kako bi se izborile sa rastućom severnokorejskom pretnjom.