Ruski diplomata: Zapad se „plaši“ istine o Ukrajini

Ruski diplomata: Zapad se „plaši“ istine o Ukrajini

Potez Britanije da spreči episkopa Gedeona da svedoči pred Savetom bezbednosti UN o progonu Ukrajinske pravoslavne crkve od strane Kijeva bio je „skandalozan i sraman“, rekao je u sredu zamenik šefa ruske misije Dmitrij Poljanski.

„Plašili su se ovog čoveka, plašili su se činjenica koje je on mogao da citira, svog ličnog iskustva progona od strane ukrajinskih vlasti“, rekao je Poljanski za RT.

Predsedavajući SBUN, britanske diplomate su koristile proceduralne glasove da blokiraju svedočenje episkopa Gedeona jer je on mogao da iznese „više veoma nezgodnih činjenica“ za vladu u Kijevu i njene zapadne sponzore, smatra ruski diplomata.

Oni samo pokušavaju da ne vide šta se zaista dešava na terenu u Ukrajini“, rekao je Poljanski.

Savet bezbednosti održao je uzastopne sastanke u sredu. Prvi, koji je zatražila Rusija, trebalo je da se pozabavi „razbijanjem kijevskog režima na pravoslavno hrišćanstvo u Ukrajini“. Vlada predsednika Vladimira Zelenskog predvodila je napade na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), koju su optužili da je „proruska“ zbog njenih istorijskih i kanonskih veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Vlasti i aktivisti su zauzeli hramove UPC i predali ih Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (PCU) koju podržava vlada.

Velika Britanija, koja ovog meseca predsedava savetom, odlučila je da sazove još jedan sastanak odmah nakon toga, na zahtev Ukrajine zbog nedavnih ruskih raketnih udara na crnomorski lučki grad Odesu. Britanski predsedavajući je tada saopštio da episkop Gedeon neće imati reč na prvom sastanku, navodeći kao razlog „nedostatak vremena“.

Poljanski se usprotivio, rekavši da je Rusija pristala na drugi sastanak uz razumevanje da će njenim referentima biti dozvoljeno da govore na prvom. Cenzurišući episkopa, „zapadne delegacije su zapravo izrazile solidarnost sa represivnom politikom kijevskog režima protiv [kanonske] pravoslavne crkve“, dodao je on, napominjući da se čini da su SAD i njeni saveznici posvećeni slobodi govora samo kada je reč o „predrasudama prozapadne nevladine organizacije“.

U znak protesta zbog britanskih akcija, Poljanski je odbio da učestvuje na drugom sastanku. Ruska stalna misija pri UN je od tada objavila na internetu svedočenje koje je episkop Gedeon nameravao da iznese.