Kislica u SBUN: Kultura primarna meta Kremlja u pokušaju da uništi ukrajinski identitet

Kislica u SBUN: Kultura primarna meta Kremlja u pokušaju da uništi ukrajinski identitet

Ruska Federacija smatra ukrajinsku kulturu i nasleđe kao glavne mete u svojim pokušajima da unište ukrajinski identitet, kaže Sergij Kislica, stalni predstavnik Ukrajine pri Ujedinjenim nacijama, koji je u sredu govorio na sastanku Saveta bezbednosti na kojem se razgovaralo o granatiranju istorijskog centra Odese i lučke infrastrukture.

Kislica je objasnio da je Moskva, koristeći protivbrodske rakete niske preciznosti protiv kopnenih ciljeva, nanela značajnu štetu istorijskom centru Odese, priznatom kao svetska baština Uneska. Rakete su pogodile 29 istorijskih i kulturnih spomenika, uključujući muzeje, verske i stambene objekte.

Ukupno, kao rezultat štrajkova, uništeno je i oštećeno blizu 50 objekata, uključujući četiri škole, pet vrtića i dva visokoškolska objekta.

Oštećena je i zgrada grčkog, a prošle nedelje i kineskog.

„Ukrajinsko žito i druge namirnice ostaju još jedna meta koju Rusija pokušava da eliminiše, uopšte ne mareći za teške implikacije po globalnu bezbednost hrane“, primetio je ambasador.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija može da pribegne napadima na civilne brodove i postavi dodatne mine u vodama blizu ukrajinske obale.

„Ima osnova da se veruje da Rusija priprema takve incidente da bi okrivila Ukrajinu i obeshrabrila plovila drugih zemalja da uđu u ukrajinske vode i koriste ukrajinske luke“, objasnio je Kislica.

On je naglasio da blokadu ukrajinskih luka, uništavanje njihove infrastrukture, ometanje izvoza žitarica, kao i zastrašivanje stranih trgovačkih brodova treba smatrati napadom na slobodu plovidbe.

Ove akcije takođe imaju za cilj uklanjanje konkurenta sa tržišta, namerno povećanje globalnih cena hrane i profitiranje na račun miliona širom sveta koji će biti pogođeni, dodao je on.

Kislica je takođe skrenula pažnju članicama SB UN na problem prisilnog raseljavanja ukrajinske dece sa okupiranih teritorija. Oni su „podložni antiukrajinskoj indoktrinaciji i propagandi, usmerenoj na usađivanje mržnje prema Ukrajini, njenom jeziku, kulturi i istoriji“, rekao je ambasador.

Pored deportacije u Rusiju i raseljavanja unutar okupiranih teritorija, deca se odvode i u Belorusiju. Prema dostupnim informacijama, od početka invazije, više od 3.000 ukrajinske dece deportovano je iz privremeno okupiranih oblasti Donjecka i Luganska u Belorusiju pod maskom „zdravstvene rehabilitacije“.

Kislica je u Savetu bezbednosti rekla da je ranije Državna duma RF donela zakon o povećanju starosne granice za regrutaciju. Predsednik dumskog odbora za odbranu, general Andrej Kartapolov, izvestilac za predlog zakona, otvoreno je izjavio da je „ovaj zakon pisan za veliki rat, za opštu mobilizaciju. A sada se ovaj veliki rat već oseća.”

„Umesto da traže mir, oni nastavljaju da sanjaju o velikom ratu gde Ukrajina ne bi bila jedina meta“, naglasila je Kislica i podsetila da Ukrajina – za razliku od Rusije koja traži veći rat – traži mir u skladu sa formulom koju je izneo predsednik. Volodimir Zelenskij.

Kako je ranije preneo Ukrinform, Savet bezbednosti UN je u sredu održao dva sastanka o situaciji u Ukrajini: jedan na zahtev Rusije, o navodnom progonu ruskog pravoslavlja, i drugi – na zahtev Ukrajine, o granatiranju ruskog pravoslavlja. istorijski centar Odese i gradska lučka infrastruktura.