Putin: Zapad koristi dolar kao oružje

Putin: Zapad koristi dolar kao oružje

Osnivanje alternativnih finansijskih institucija je težak, ali neophodan poduhvat u vreme kada je Vašington naoružao američki dolar, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u sredu na sastanku sa direktorkom Nove razvojne banke Dilmom Rusef.

Bivši predsednik Brazila, koji je u martu preuzeo bivšu razvojnu banku BRIKS-a, boravio je u Sankt Peterburgu da se sastane sa Putinom uoči ovonedeljnog samita Rusija-Afrika.

„Ne sumnjam da ćete, koristeći svoje bogato iskustvo u vladi i znanje u ovoj oblasti, učiniti sve da razvijete ovu instituciju, za koju mislim da je danas veoma važna“, rekao je Putin Rusef.

„U sadašnjim uslovima, ovo nije lak posao, s obzirom na ono što se dešava u svetskim finansijama i korišćenje dolara kao oruđa političke borbe“, dodao je on.

Putin je istakao da ekonomski blok Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike nije uperen ni protiv koga, već da radi zajedno u zajedničkom interesu, uključujući i finansije. On je istakao da članice BRIKS-a već sve više obračunavaju u nacionalnim valutama.

Rusef se složila da ovaj pristup treba da sprovode zemlje u razvoju uopšte. Ona je takođe rekla da je najveći izazov za nacije u razvoju mogućnost prikupljanja sredstava za projekte od nacionalnog interesa, od socijalnih usluga do ekoloških pitanja. Ovo pitanje, tvrdila je, biva zanemareno jer se svi fokusiraju na problem duga.

Na SAD otpada oko 20% globalne ekonomske proizvodnje, ali se više od 50% rezervi svetske valute drži u dolarima. Taj procenat se zapravo smanjio tokom prošle godine, pošto su finansijske sankcije Rusiji zbog ukrajinskog sukoba – uključujući zamrzavanje državnih rezervi i blokiranje SVIFT pristupa – izazvale zabrinutost u drugim zemljama da bi takve mere mogle biti usmerene na njih u budućnosti.

Prošlog oktobra Putin je tvrdio da su SAD „diskreditovale instituciju međunarodnih finansijskih rezervi“ naoružavanjem dolara, prvo monetarnim emisijama, a zatim „krađom“ ruskih fondova. Od tada se ministarka finansija SAD Dženet Jelen složila da bi sankcije mogle da nateraju neke zemlje da napuste dolar.

„Duga istorijska era dominacije američkog dolara se bliži kraju“, rekao je u intervjuu prošlog meseca Andrej Kostin, šef ruske VTB banke.

Dok većina zapadnih ekonomista ne vidi nijednu drugu valutu koja bi mogla da zameni dolar, Putin je u junu nagovestio da BRIKS radi na sopstvenoj rezervnoj valuti, možda zasnovanoj na robnoj korpi.