Vlada Litvanije odbacuje američke tenkove

Vlada Litvanije odbacuje američke tenkove

Vlada Litvanije odlučila se protiv M1 Abramsa američke proizvodnje za veliku kupovinu borbenih tenkova, umesto toga izabrala je nemački Leopard 2 kao deo vojnog napretka kao odgovor na bezbednosne brige izazvane sukobom između Rusije i Ukrajine.

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas potvrdio je odluku u objavi na Fejsbuku, rekavši da je Savet za odbrambene resurse zemlje odabrao Leopard 2 u ponedeljak nakon što je uzeo u obzir „detaljnu analizu tržišta i vojnu procenu“. Ključni kriterijumi ocenjivanja uključivali su cenu, troškove održavanja, operativno okruženje, mobilnost, bezbednost, prilagodljivost, vatrenu moć i interoperabilnost, rekao je on.

Ostali kandidati su bili M1 Abrams i južnokorejski tenk Black Panther. Anusauskas ima za cilj da potpiše pismo o namerama sa nemačkim Ministarstvom odbrane za planiranu kupovinu tenkova.

Vilnjus navodno namerava da kupi čak 54 Leopard 2 kako bi ojačao svoje kopnene snage novim tenkovskim bataljonom koji bi bio deo jedinice veličine divizije. Nova jedinica bi, između ostalog, imala i borbena vozila pešadije.

Anusauskas se ove nedelje suočio sa kritikama litvanskih zakonodavaca zbog objavljivanja odluke o tenkovima, što potencijalno potkopava pregovaračku moć vlade u pregovorima o ugovoru sa Nemačkom. Litvanski predsednik Gitanas Nauseda uvredio je ministra odbrane dok je razgovarao sa novinarima tokom posete vojnom građevinskom projektu u sredu.

„Složili smo se u Državnom savetu za odbranu da stvari koje su ograničene upotrebe treba da budu ograničene upotrebe i da ih ne treba deliti na Fejsbuku odmah nakon sastanka“, rekao je Nauseda. „Razumem da nekome može izgledati kao veoma važan deo posla deljenje najnovijih informacija na Fejsbuku, ali to zaista ne bi trebalo da bude primarna funkcija ministra ili bilo kog drugog javnog funkcionera – pogotovo što ste uvek razmišljati o sporednim posledicama objavljivanja takvih informacija“.

Nije jasno koliko brzo bi novi tenkovi mogli biti isporučeni Litvaniji, s obzirom na borbu članica NATO-a da ojačaju svoje arsenale nakon pružanja ogromne vojne pomoći Ukrajini. Češka Republika, na primer, kupuje tenkove Leopard 2 nakon što je prošle godine donirala svoje tenkove T-72 sovjetskog dizajna Ukrajini. Nemačka je u maju naručila 18 Leopard 2 od odbrambenog izvođača Kraus-Mafei Vegmana da zamene tenkove poslate u Kijev. Kao deo dogovora, Berlin je takođe obezbedio opcije za do 105 dodatnih tenkova.

Ukrajinske snage izgubile su desetine svojih oklopnih vozila koje je isporučio Zapad tokom kontraofanzive koja je počela početkom juna. Najmanje 15 nemačkih leoparda su srušile moskovske snage u jednom danu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje.