Ruski borbeni avion pogodio je još jedan američki dron iznad Sirije u šestom incidentu ovog meseca

Ruski borbeni avion pogodio je još jedan američki dron iznad Sirije u šestom incidentu ovog meseca

Ruski borbeni avion je u sredu ispalio rakete i udario još jedan američki dron iznad sirijskog vazdušnog prostora, saopštila je Bela kuća, u kontinuiranom nizu uznemiravajućih manevara koji su podstakli tenzije između globalnih sila, piše AP.

To je šesti prijavljen incident ovog meseca, a drugi u poslednja 24 sata, u kojem su Sjedinjene Države saopštile da su ruski ratni avioni leteli opasno blizu američkih letelica sa posadom i bespilotnom posadom, dovodeći posade i avione u opasnost i postavljajući pitanje šta SAD će možda morati da urade kao odgovor.

Dva američka zvaničnika potvrdila su da je udar oštetio dron MK-9 Reaper. Zvaničnici nisu bili ovlašćeni da o tome javno raspravljaju i govorili su pod uslovom anonimnosti.

„Videli smo izveštaje, rane izveštaje, o drugom ruskom borbenom avionu ove nedelje koji je leteo opasno blizu našeg drona“ u misiji suprotstavljanja militantima Islamske države u Siriji, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer. Ona nije navela druge detalje, ali je rekla da ruski „bliski pristup i raspoređivanje raketa preko američkih dronova tokom rutinske misije“ krši međunarodne norme.

U incidentima u protekla dva dana, ruski ratni avioni su ispalili rakete koje su pogodile američke bespilotne letelice MK-9 Reaper. U utorak su rakete oštetile propeler dronova; u sredu su ruske rakete pogodile dron. U prethodnim incidentima, ruski avioni su presreli američke avione na opasno malim udaljenostima, uključujući jedan slučaj sa avionom sa posadom za koji su SAD rekli da je doveo živote četiri američka člana posade u opasnost.

Stručnjaci kažu da Rusija verovatno sprovodi uznemiravajuće napade kako bi podržala iranski cilj izbacivanja američkih snaga iz Sirije, a visoki zvaničnik američke odbrane kaže da Iran želi da bude u mogućnosti da lakše prenese smrtonosnu pomoć libanskom Hezbolahu i preti Izraelu. Rusija se oslanja na podršku Irana ratnim operacijama Kremlja u Ukrajini.

U tom cilju, SAD su videle više saradnje, saradnje, planiranja i razmene obaveštajnih podataka, uglavnom između ruskih i iranskih vođa snaga Kuds srednjeg nivoa u Siriji, prema američkom odbrambenom zvaničniku, koji je govorio pod uslovom anonimnosti da bi razgovarao o tekućim vojnim misijama .

Džon Hardi, direktor ruskog programa Fondacije za odbranu demokratija, rekao je da su presretnuti razgovori deo koordinisanog napora Rusije i Irana da „pokušaju da potisnu SAD iz Sirije, samo na neki način povećavajući pritisak tokom vremena, u nada se da će se Vašington na kraju povući“.

Ali presretnuti razgovori postavljaju pitanja o tome kako će SAD odgovoriti i da li se povećava rizik od veće konfrontacije.

„Ne čini se da Rusi zaista žele direktnu, vruću konfrontaciju, ali stvari koje su na neki način ispod tog praga, poput petljanja sa našim bespilotnim letelicama, su u njihovoj blizini“, rekao je Hardi.

On je sugerisao da bi jedna opcija mogla biti slična onome kako su SAD reagovale nakon incidenta na Crnom moru u blizini Krima, gde se ruski avion sudario sa američkim dronom. SAD su premestile svoje patrole kako bi izbegle ulazak u direktan sukob.

I SAD i Rusija sprovode misije u Siriji. Rusija podržava vladu sirijskog lidera Bašara el Asada. SAD sarađuju sa Sirijskim demokratskim snagama koje podržavaju Kurdi u operacijama protiv ekstremista ID. SDF je u građanskom ratu sa Asadom.

U prethodnim incidentima iznad Sirije, prema Centralnim vazdušnim snagama SAD:

—u nedelju, ruski borbeni avion je proleteo „opasno blizu“ američkom dronu MK-9 koji je sprovodio misiju protiv militanata ID i postavio rakete direktno iznad glave. Letelice su bile udaljene samo nekoliko metara. Jedna od raketa je pogodila MK-9, „teško oštetivši njegov propeler“.

— 16. jula, ruski borbeni avion Su-35 primorao je američki dvomotorni osmatrački avion koji su rutinski koristile snage za specijalne operacije da proleti kroz turbulenciju Su-35, što je „smanjilo sposobnost posade da bezbedno upravlja avionom i stavi četiri člana posade su u opasnosti“. Presretanje MC-12 sa posadom predstavljalo je „novi nivo nesigurnih i neprofesionalnih akcija ruskih aviona koji deluju u Siriji“.

— 7. jula ruski avioni su preleteli 18 neprofesionalnih prolaza izbliza zbog kojih su tri MK-9 reagovala kako bi izbegla nesigurne situacije.

— 6. jula, ruski avioni su bacili rakete ispred dronova MK-9 koji su sprovodili protivterorističku misiju i leteli opasno blizu.

— 5. jula, ruski borbeni avioni uznemirili su tri bespilotne letelice MK-9 ispuštajući više padobranskih raketa ispred dronova, primoravajući letelicu da izvodi manevre izbegavanja. Pored toga, „jedan ruski pilot je postavio svoj avion ispred MK-9 i uključio naknadno sagorevanje, čime je smanjio sposobnost operatera da bezbedno upravlja avionom“.

Pisac Associated Press Darlene Superville dala je svoj doprinos ovom izveštaju.