U toku je „pokušaj državnog udara“ u Nigeru

U toku je „pokušaj državnog udara“ u Nigeru

Predsednička straža držala je predsednika Nigera Mohameda Bazuma u ​​njegovoj palati u glavnom gradu Nijameju u sredu, dok su regionalni lideri organizovali brzu posredničku misiju kako bi pokušali da spreče još jednu potencijalnu granicu vlasti u zapadnoj Africi, preneo je Rojters.

Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok EKOVAS osudili su ono što su nazvali pokušajem državnog udara, pozivajući zaverenike da oslobode Bazuma i vrate se u svoje kasarne.

Sjedinjene Države su pozvale na oslobađanje predsednika, dok su Evropska unija, Ujedinjene nacije, Francuska i drugi osudili ustanak i rekli da sa zabrinutošću prate događaje.

U sredu popodne nije bilo jasno ko ima kontrolu. Predsednik susednog Benina Patris Talon rekao je da je na putu za Niger da proceni situaciju nakon sastanka sa predsednikom Nigerije i predsedavajućim EKOVAS Bolom Tinubuom.

„Biće upotrebljena sva sredstva, ako bude potrebno, da se uspostavi ustavni poredak u Nigeru, ali idealno bi bilo da sve bude urađeno u miru i harmoniji“, rekao je Talon novinarima u Abudži.

Predsedništvo Nigera objavilo je ranije tog dana saopštenje u kojem se navodi da je predsednička garda pokrenula „antirepublikanski“ pokret „uzalud“ tog jutra, ali je kasnije obrisano.

Saopštenje je usledilo nakon izveštaja da je predsednička straža prekinula pristup palati i blokirala Bazum unutra, što je izazvalo zabrinutost da bi mogao biti u toku sedmi državni udar u Zapadnoj Africi od 2020.

„Predsednik Republike i njegova porodica su dobro“, saopštilo je Predsedništvo na društvenim mrežama u 12:30 po lokalnom vremenu (11:30 GMT), ne navodeći dalje detalje. Takođe se navodi da je vojska spremna da napadne stražare ako se ne opamete.

Savetnik Predsedništva, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je Rojtersu oko 14:00 GMT da su u toku pregovori između Bazumovog tabora i članova predsedničke garde.

Zvaničnik EU takođe je kasnije tokom dana rekao da su pregovori u toku i da su lideri EU u sredu dva puta razgovarali sa predsednikom Bazumom.

Bazum je bio u svojoj rezidenciji sa porodicom, okružen pripadnicima predsedničke garde, rekao je zvaničnik EU, nakon onoga što je Evropska unija opisala kao pobunu.

Vojnici su preuzeli kontrolu nad svim putevima koji vode do nacionalne televizije, koja je tokom dana puštala koncerte i filmove.

Gomile pristalica Bazuma okupile su se ispred Narodne skupštine u Nijameju da pozovu na oslobađanje predsednika pre nego što ih policija rastera, rekao je izveštač Rojtersa.

Vojno preuzimanje vlasti u bivšoj francuskoj koloniji moglo bi dodatno da zakomplikuje napore Zapada da pomogne zemljama u regionu Sahela u borbi protiv džihadističke pobune koja se proširila iz Malija tokom protekle decenije.

Niger bez izlaza na kopno postao je ključni saveznik zapadnih sila koje žele da pomognu u borbi protiv pobune, ali se suočavaju sa sve većom ljutnjom novih hunti na čelu u Maliju i Burkini Faso. Takođe je ključni saveznik Evropske unije u borbi protiv neregularnih migracija iz podsaharske Afrike.

Francuska je prošle godine prebacila trupe u Niger iz Malija nakon što su se njeni odnosi sa privremenim vlastima tamo pogoršali. Takođe je povukao specijalne snage iz Burkine Faso usred sličnih tenzija.

Sjedinjene Države kažu da su potrošile oko 500 miliona dolara od 2012. da pomognu Nigeru da poveća svoju bezbednost. Nemačka je u aprilu najavila da će učestvovati u trogodišnjoj evropskoj vojnoj misiji koja ima za cilj unapređenje vojske te zemlje.

„Bazum je bio jedina nada Zapada u regionu Sahela. Francuska, SAD i EU potrošile su veliki deo svojih resursa u regionu da podrže Niger i njegove bezbednosne snage“, rekao je Ulf Lesing, šef programa Sahel za nemačkog Konrada. -Adenauer-Stiftung think-tank.

On je dodao da bi državni udar stvorio priliku da Rusija i drugi akteri šire svoj uticaj u Nigeru.

Frustracije zbog neuspeha države da spreči nasilne napade na gradove i sela delimično su podstakle dva puča u Maliju i dva u Burkini Faso od 2020.

Hunta je takođe otela vlast u Gvineji 2021. godine, doprinoseći nestabilnosti u regionu koji je počeo da gubi reputaciju „pojasa puča“.

Došlo je do osujećenog pokušaja državnog udara u Nigeru u martu 2021, kada je vojna jedinica pokušala da zauzme predsedničku palatu nekoliko dana pre nego što je nedavno izabrani Bazum trebalo da položi zakletvu.

Bazumovi izbori bili su prva demokratska tranzicija vlasti u državi koja je bila svedok četiri vojna udara od nezavisnosti od Francuske 1960. godine.

Vojna akcija i angažovanje zajednice poštedeli su Niger tereta pobune, koja je ubila hiljade i raseljavala preko šest miliona širom Sahela.