Šef kancelarije EU: Mere prema Kosovu reverzibilne, ali potrebna je deeskalacija

Šef kancelarije EU: Mere prema Kosovu reverzibilne, ali potrebna je deeskalacija

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Šunjog ponovio je da su mere EU prema Kosovu privremene i reverzibilne, ali istovremeno naglasio da je potrebno raditi konstruktivno za deeskalaciju krize na severu.

„Imali smo dobar razgovor sa Odborom za spoljne poslove (kosovskog parlamenta) o nedavnim dešavanjima i situaciji na severu. Objasnio sam da su mere EU privremene i reverzibilne, ali je potrebno konstruktivno angažovanje da bi se izvršila deeskalacija kako to zahteva saopštenje EU od 3. juna“, napisao je on na Tviteru.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je ranije danas da je logično da mere koje je Evropska unija uvela Kosovu budu ukinute pre nego što dođe vreme za održavanje novih izbora u opštinama na severu Kosova.

„Spremamo se za vanredne izbore na severu i za ove mere koje su protiv nas preduzete i koje se zovu privremene i reverzibilne, naravno da očekujemo da budu uklonjene što je pre moguće i logično je da se to prethodno desi. To nije pitanje uslova, već logičnog poretka stvari koji kao prvi korak treba da ima implementaciju sporazuma Bisljimija i Lajčaka koji je realizovan u Bratislavi i stvara minimum normalnosti za vanredne izbore“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.