Bolivija je zainteresovana da dobije iransku tehnologiju bespilotnih letelica za zaštitu svojih granica

Bolivija je zainteresovana da dobije iransku tehnologiju bespilotnih letelica za zaštitu svojih granica

Bolivija je zainteresovana za nabavku iranske tehnologije bespilotnih letelica za zaštitu svojih granica i za borbu protiv krijumčarenja i trgovine drogom, potvrdio je u utorak ministar odbrane te andske zemlje, dan nakon što je Argentina zatražila informacije o sporazumu koji su postigli Iran i Bolivija da je izazvalo zabrinutost za bezbednost u regionu, piše AP.

Edmundo Novilo je odbacio te zabrinutosti, rekavši da su „preuveličane“ i da potiču od argentinskog poslanika „koji, koliko sam razumeo, ima izraelsko poreklo“, a koga nije imenovao.

Ministar je razgovarao sa novinarima dan nakon što je argentinsko ministarstvo spoljnih poslova poslalo notu bolivijskoj ambasadi u Buenos Ajresu sa zahtevom za informacije „o obimu razgovora i mogućim sporazumima postignutim” tokom Novillove posete Iranu prošle nedelje.

Bolivijski opozicioni poslanici su takođe podneli zahtev za informacijama nakon što su preko medija saznali za navodni odbrambeno-bezbednosni memorandum o razumevanju potpisan između Novila i njegovog iranskog kolege Mohameda Reze Aštijanija 20. jula.

Novilo je zabrinutost okarakterisao kao „preterivanje“ i „političku emisiju“, spekulišući da to ima veze sa predstojećim izborima u Argentini i da neki sektori desnog krila u zemlji pokušavaju da iskoriste ovo pitanje u političke svrhe. U Argentini će sledećeg meseca biti održani primarni izbori uoči predsedničkih izbora u oktobru.

Argentinsko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše Novillovu konferenciju za novinare.

Bolivijski ministar je takođe negirao da je potpisan memorandum o razumevanju sa Iranom, rekavši samo da je potpisao „akt“ sa svojim kolegom u Teheranu da identifikuje zajedničke tačke interesa. Iranska državna novinska agencija IRNA izvestila je o memorandumu o razumevanju. Nijedna zemlja nije objavila dokument.

Novilo je rekao da je Bolivija zainteresovana za iranske visokotehnološke bespilotne letelice koje mogu da nadgledaju planinska područja i obezbeđuju slike u realnom vremenu oružanim snagama, navodeći da bi njihova tehnologija mogla da pomogne naporima te andske zemlje da unapredi bezbednost granica.

On nije rekao da li će Bolivija kupiti dronove ili će to biti donacija, ali je Institut za proučavanje rata (ISV), sa sedištem u Vašingtonu, prošle nedelje rekao da je „Iran nastojao da poveća broj zemalja koje kupuju iranske dronovi poslednjih godina“.

Venecuela je ranije rekla da gradi bespilotne letelice uz iransku pomoć, kaže Anika Ganzeveld, iranski analitičar za projekat kritičnih pretnji u Američkom institutu za preduzetništvo, partnerskoj organizaciji ISV.

„Predsednik Ebrahim Raisi pokazao je veći interes za razvoj odnosa sa zemljama Južne Amerike nego njegov prethodnik“, rekao je Ganzeveld. „Ponovljeni fokus Irana na Latinsku Ameriku ukazuje na to da pokušava da poveća svoje uporište u ovom regionu, posebno jačanjem ekonomskih interakcija i mogućim sklapanjem ugovora o oružju.

Prijavljeni dogovor izazvao je posebnu zabrinutost u Argentini, gde tužioci već dugo navode da su iranski zvaničnici koristili militantnu grupu Hezbolah sa sedištem u Libanu da izvedu bombaški napad na centar jevrejske zajednice AMIA u Buenos Ajresu 1994. u kojem je ubijeno 85 ljudi. Iran je negirao bilo kakvu umešanost u incident.

„Argentinci moraju ostati na oprezu i nadgledati prisustvo iranskih agenata u Boliviji koji će, pod izgovorom da sarađuju na pitanjima trgovine drogom, vjerovatno biti uključeni u obavještajne aktivnosti koje mogu uticati ili uticati na Argentinu“, napisao je Jorge Faurie, bivši argentinski ministar vanjskih poslova. na društvenim mrežama u ponedeljak kasno.

Novilo je rekao da njegovu posetu Teheranu ne treba posmatrati kao „pretnju”, ističući da je Bolivija „pacifistička vlada”.