Rukopis star 500 godina sa potpisom španskog konkvistadora Ernanda Kortesa vraćen u Meksiko

Rukopis star 500 godina sa potpisom španskog konkvistadora Ernanda Kortesa vraćen u Meksiko

Skoro 500 godina star rukopis koji je potpisao španski konkvistador Ernando Kortes 1527. godine vraćen je u Meksički nacionalni arhiv u Meksiko Sitiju, saopštili su u utorak američki zvaničnici, preneo je AP.

Rukopis je platni nalog koji je potpisao Kortes 27. aprila 1527. kojim se odobrava kupovina šećera od ruže za apoteku u zamenu za 12 zlatnih pezosa.

Veruje se da je to jedan od nekoliko komada nezakonito uklonjenih iz zbirke dokumenata u vezi sa španskom ekspedicijom u Centralnu Ameriku 1527. koja se nalazi u nacionalnom arhivu Meksika.

Prošle nedelje zvaničnici iz kancelarije američkog tužioca za okrug Masačusets i FBI učestvovali su u zvaničnoj ceremoniji repatrijacije u meksičkom nacionalnom arhivu, gde se veruje da je rukopis nezakonito uklonjen negde pre 1993. godine.

Prevoz ili primanje ukradene robe u vrednosti većoj od 5.000 dolara koja je putovala u stranoj ili međudržavnoj trgovini predstavlja kršenje saveznog zakona.

Prema istražiteljima početkom 2022. godine, jedna osoba je poslala Kortesov rukopis na onlajn aukciju u aukcijskoj kući u Masačusetsu. Meksičke vlasti su upozorile savezne vlasti u Sjedinjenim Državama da se čini da je rukopis koji se prodaje na aukciji ukraden.

Aukcijska kuća je uklonila rukopis sa predstojeće aukcije, a rukopis je vraćen, rekli su zvaničnici.

„Nakon što je decenijama nestao, zahvaljujući neverovatnoj međunarodnoj saradnji i upornosti, Kortesov rukopis je konačno tamo gde mu je i mesto u Meksiku, gde će ostati dragoceni deo meksičke istorije i nasleđa“, rekao je vršilac dužnosti američkog tužioca Džošua Levi u pisanoj izjavi.