Broj mrtvih od nasilja u zatvorima u Ekvadoru dostigao 31

Broj mrtvih od nasilja u zatvorima u Ekvadoru dostigao 31

Državni tužilac Ekvadora povećao je broj poginulih u talasu nasilja tokom vikenda u jednom najopasnijem zatvoru u zemlji na 31 kasno u utorak, nakon što je vlada ranije proglasila 60-dnevno vanredno stanje za zatvorima u zemlji, prenosi Rojters.

Čini se da je proglašenje vanrednog stanja izazvalo nasilje u gradu Esmeraldasu, gde su 15 zatvorskih čuvara i još dvoje zaposlenih držani kao taoci u lokalnom zatvoru, navodi se u saopštenju vlade.

U samom Esmeraldasu napadnuta je policijska jedinica, na benzinske pumpe je postavljen eksploziv i zapaljeno je nekoliko automobila. Kancelarija državnog tužioca objavila je na društvenim mrežama da je jedan civil povređen u napadu Molotovljevim koktelom na njenu kancelariju.

U Gvajakilu je najmanje 2.700 teško opremljenih vojnika i policajaca ušlo u zatvor Penitenciaria del Litoral nakon donošenja 60-dnevne mere, povrativši kontrolu nad tri bloka ćelija sa kontrolisanim detonacijama.

Sukobi između bandi počeli su u subotu u zatvoru, jednom od najopasnijih u Ekvadoru.

Tužilaštvo je povećalo broj poginulih na 31 sa 18 u objavi na društvenoj platformi Ks, ranije poznatoj kao Tviter. Takođe je povećan broj povređenih na 14.

Oko 120 zatvorskih službenika oslobođeno je nakon što su držani kao taoci u šest zatvora širom zemlje, saopštila je vlada. Nije bilo zvaničnih informacija o navodnom štrajku glađu u nekim zatvorima.

Ovaj najnoviji porast zatvorskog nasilja dolazi tokom kampanje za izbore 20. avgusta, a neki predsednički kandidati obećavaju reformu zatvora.

Prema dekretu koji je potpisao predsednik Giljermo Laso, zatvorenici u Gvajakilu koristili su vatreno oružje tokom nemira i palili objekte koristeći rezervoare za gas.

Laso je u ponedeljak proglasio vanredno stanje u provincijama Manabi i Los Rios i u gradu Duran, nakon što je u nedelju ubijen gradonačelnik grada Mante Agustin Intrijago.

Vojna intervencija u zatvorima u Ekvadoru nastaviće se sve dok se ne preuzme kontrola i ne bude pretnje po zatvorenike ili zvaničnike, saopštila je vlada.

Laso je redovno proglašavao vanredno stanje u zatvorima u zemlji dok pokušava da se uhvati u koštac sa nasiljem koje je poraslo od 2021. godine, oduzimajući živote stotina zatvorenika.