Požari su se proširili u blizini Dubrovnika

Požari su se proširili u blizini Dubrovnika

Vatrogasci su se u utorak kasno uveče borili sa šumskim požarima koji su se širili područjem južno od Dubrovnika na hrvatskom Jadranu, uz jak južni vetar koji je sprečio raspoređivanje aviona, javili su lokalni mediji.

„Oraganski južni vjetar koji duva u Dubrovačko-neretvanskom kantonu podstakao je rasprostranjenu vatru otvorenog prostora na području naselja Dubrovnik Plat“, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) na svojoj internet stranici.

Područje zahvaćeno požarom udaljeno je samo 12 kilometara od srednjovjekovnog mediteranskog grada Dubrovnika, vrhunske turističke destinacije u Hrvatskoj.

Oko 130 vatrogasaca iz cele zemlje borilo se sa požarima, dok su dva aviona Kanadera, koja su od jutra bila raspoređena na obližnjim lokacijama, bila primorana da se vrate zbog jakog vetra, saopštio je HVZ.

„U ovom trenutku objekti nisu ugroženi“, navodi se.

Lokalni dubrovački portal Du List javio je da su požari izazvali detonacije nagaznih mina zaostalih iz rata 1990-ih na obližnjem brdu Petrača, ali HVZ to nije mogao potvrditi.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u utorak je izbio još jedan požar u kojem se borilo 65 vatrogasaca i tri aviona.

Takođe u utorak, dve osobe su se udavile, a nekoliko je povređeno u susednoj Crnoj Gori kada je jak južni vetar udario na njeno primorje, saopštile su lučke uprave u Ulcinju i Petrovcu.

Evropa se bori sa posledicama užarenog vremena, a jun je bio najtopliji mesec zabeležen u 174-godišnjoj istoriji praćenja temperature. Čini se da je jul na pravom putu da obori taj rekord.