EU u OEBS-u: Rusija je napravila ciničnu kalkulaciju blokiranjem izvoza iz Ukrajine

EU u OEBS-u: Rusija je napravila ciničnu kalkulaciju blokiranjem izvoza iz Ukrajine

Blokiranjem ukrajinskog izvoza žitarica na strana tržišta, Rusija se cinično nada da će povećati sopstveni izvozni profit kako bi finansirala svoj agresorski rat protiv Ukrajine, navela je Delegacija Evropske unije pri međunarodnim organizacijama u Beču u saopštenju datom na posebnom sastanku Stalnog saveta OEBS-a, prenosi Ukrinform.

Od povlačenja Rusije [iz Crnomorske inicijative za žito], cene pšenice i kukuruza su porasle. Prosta istina je da je Rusija napravila ciničnu kalkulaciju: bez obzira na globalnu krizu nesigurnosti hrane koju je stvorila svojim ratom, blokiranjem izvoza iz Ukrajine nada se da će povećati sopstveni izvozni profit kako bi finansirala svoj agresorski rat protiv Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

EU je takođe osudila rusko bombardovanje ukrajinske lučke infrastrukture i pretnje Moskve da će napasti pošiljke žitarica koje prolaze kroz Crno more.

Kako se navodi u saopštenju, EU i njene države članice „ostaju posvećene rešavanju potreba zemalja podložnih nesigurnosti hrane, uključujući i putem EU linija solidarnosti“.

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine ranije je objavila poverljivi izveštaj za rukovodstvo Kremlja, u kojem se ukazuje da su akcije Ruske Federacije, usmerene na remećenje sporazuma o izvozu crnomorskog žita, deo unapred osmišljenog plana.

Od 19. jula Rusija vrši ciljane vazdušne napade na žitne terminale u ukrajinskim lukama. Oštećena je infrastruktura međunarodnih i ukrajinskih trgovaca i prevoznika. Osim toga, Rusija je zapretila napadom na civilne brodove koji će krenuti ka ukrajinskim lukama.