Šef ukrajinske odbrane obećao je više napada na Krim

Šef ukrajinske odbrane obećao je više napada na Krim

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov obećao je da će nastaviti sa napadima na ruske ciljeve na Krimu, uključujući Krimski most, rekavši da će udari smanjiti kapacitet Moskve da se bori protiv kijevskih snaga.

Reznikov je dao svoje komentare u intervjuu CNN-u emitovanom u ponedeljak, tvrdeći da bi napad na most i druge mete na Krimu pomogao da se spasu životi Ukrajinaca. „Normalna je taktika da uništite logističke linije vašeg neprijatelja kako biste zaustavili mogućnosti da dobijete više municije, da dobijete više goriva, da dobijete više hrane, itd.“, rekao je on. „Zato ćemo koristiti ovu taktiku protiv njih.“

Ukrajinski operativci su više puta gađali ruski Krimski most, koji povezuje Krim sa Tamanskim poluostrvom u Krasnodarskom kraju. U poslednjem napadu, koji su prošle nedelje izvršila dva morska drona, ubijeni su muž i žena iz Belgorodske oblasti i povređena njihova 14-godišnja ćerka. Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je incident kao „još jedan teroristički napad kijevskog režima”.

Ruske snage su odgovorile izvođenjem vazdušnih napada na vojne ciljeve u Odesi, uključujući gradsku luku na Crnom moru. Očigledno ignorišući činjenicu da su jedine žrtve napada u ukrajinskom Kerčkom moreuzu civili, Reznikov je rekao da su udari u Odesi dokazali da je Rusija „teroristička država“. On je dodao: „Pokušali su da objasne da je to odgovor na neke eksplozije na njihovoj teritoriji, ali se bore sa civilima. Zato ih nazivam pljačkašima, silovateljima i ubicama.”

Reznikov je takođe tvrdio da bi Ukrajina mogla da pojača napade na ruske pomorske snage u Crnom moru. On je okrivio nedovoljnu protivvazdušnu odbranu i smrtonosna ruska minska polja za borbu ukrajinskih snaga u njihovoj trenutnoj kontraofanzivi, koja je počela prošlog meseca, ali nije uspela da probije odbrambene linije Moskve.

Ipak, Reznikov je predvideo da će Ukrajina poraziti ruske snage do sledećeg leta, otvarajući vrata Kijevu da bude primljen kao nova članica NATO-a u julu 2024. „Posle pobede, posle toga, to će biti u interesu NATO-a jer smo postali pravi istočni štit NATO-a ili istočni štit Evrope“, rekao je on.