Norveška će dati 22 miliona evra Evropskom mirovnom fondu za pomoć ukrajinskoj vojsci

Norveška će dati 22 miliona evra Evropskom mirovnom fondu za pomoć ukrajinskoj vojsci

EU i Norveška potpisale su danas sporazum o transferu dobrovoljnog finansijskog doprinosa Norveške za mere pomoći u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF) za snabdevanje vojne opreme Oružanim snagama Ukrajine, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel u saopštenju za javnost objavljenom na sajtu Evropskog saveta, prenosi Ukrinform.

„Zajednički napori EU i Norveške u pružanju vojne pomoći Ukrajini predstavljaju uzoran primer kako sinergije mogu višestruko uticati na našu podršku Ukrajini dok se bore protiv ruske agresije“, rekao je Borel, komentarišući potpisivanje sporazuma.

Norveška vlada je 14. februara objavila svoju odluku da podrži meru pomoći Ukrajini kroz Evropski mirovni fond sa dobrovoljnim finansijskim doprinosom od 250 miliona norveških kruna (oko 22 miliona evra).

Potpis od 25. jula formalizuje ovu odluku i osigurava da sporazum stupi na snagu i da Norveška može efikasno da doprinese snabdevanju Ukrajine vojnom opremom.

U saopštenju se navodi da je ovo drugi put da Norveška daje finansijski doprinos Evropskom mirovnom fondu, čime je efektivno povećala svoj ukupan doprinos na 400 miliona norveških kruna (otprilike 36,5 miliona evra).

Raniji izveštaji su govorili da će Norveška pružiti oko 7 milijardi evra pomoći Ukrajini u narednih pet godina.