102,3 metra: Istraživački tim pronašao najviše drvo u Aziji u kineskom Kizangu

102,3 metra: Istraživački tim pronašao najviše drvo u Aziji u kineskom Kizangu

Ako pogledate „najviše drvo u Aziji“ na internetu, može se pomenuti Menara, žuto drvo merantija (Shorea faguetiana) visine 100,8 metara koje se nalazi u Maleziji. Rekord je, međutim, sada oboren.

Novootkriveno džinovsko drvo je himalajski čempres (Cupressus torulosa) koji stoji u Velikom kanjonu Jarlung Zangbo u okrugu Bome u prefekturi Ningči, u jugozapadnoj kineskoj autonomnoj oblasti Ksizang.

Izmereno je na 102,3 metra, što ga čini najvišim poznatim drvetom u Aziji i drugom najvišom vrstom drveća na svetu posle obalske sekvoje (Sekuoia sempervirens) u Americi.

U maju 2023., zajednički istražni tim je koristio lidarski dron, neku vrstu drona koji nosi lidar senzor, da precizno mapira oblast koja ima jato himalajskih čempresa.

Ubrzo su potvrdili postojanje džinovskog drveta visokog 102,3 metra.

Istragu su zajedno završili naučnici sa Univerziteta u Pekingu, Centra za zaštitu Ksiđijang i Konzervatorskog centra Šan Šuj, uz podršku Nacionalne uprave za šumarstvo i travnjake, i pokrajinskih i regionalnih zavoda za šumarstvo i travnjake.

Grupu je prvi pronašao Li Čeng iz Centra za očuvanje Ksiđijang. Zatim je istraživačka grupa koju je predvodio Guo Ćinghua sa Univerziteta u Pekingu prenela dron i lidar za ranac u duboku šumu. 3D model oblaka tačaka 102,3-metarskog himalajskog čempresa.

Kombinovanjem lidarske tehnologije sa dronom, dobili su precizne 3D modele oblaka tačaka ovih stabala.

3D oblak tačaka je visoko precizan digitalni zapis određenih objekata. Korišćenjem 3D laserskog skenera i lidara za merenje površine, istraživači mogu brzo da dobiju dimenzije, veličine i podatke o izgledu objekta.

Poslednji rekord o najvišem drvetu u Kini pronađen je 2022. godine: Abies ernestii var visok 83,2 metra. salouenensis, vrsta zimzelene jele, u okrugu Zaju u jugozapadnoj kineskoj autonomnoj oblasti Ksizang.

Najnovije otkriće je prepisalo rekorde o najvišim stablima u Aziji, a ovo mesto se takođe smatra trenutno poznatim regionom sa najvećom visinom i gustinom distribucije džinovskih stabala u Kini.

Pored himalajskih čempresa od 102,3 metra, u ovoj oblasti je identifikovan i veliki broj džinovskih stabala preko 85 metara, od kojih je 25 viših od 90 metara.

Klasifikovani kao prvoklasna zaštićena biljna vrsta u Kini, himalajski čempresi su veoma retki u divljini.

U Kini, vrsta je uglavnom rasprostranjena oko jugoistočnih regiona Ksizanga, a samo mali broj njih se može naći u Nacionalnom rezervatu prirode Veliki kanjon Jarlung Zangbo.

Istražni tim se nada da će uspostaviti dugoročnu mrežu za praćenje himalajskih čempresa, uključujući njihovu gustinu distribucije, populaciju i starost.

Sa visokim planinama i dubokim kanjonima, još uvek ima mnogo nepristupačnih područja u Velikom kanjonu Jarlung Zangbo. Istražni tim je pozvao istraživače iz cele zemlje da posvete više pažnje regionu i sprovedu detaljnije studije o biodiverzitetu tamo, jer još uvek ima mnogo praznina u istraživanju.