Dojenje povezano sa smanjenjem od 33% postperinatalne smrtnosti novorođenčadi u prvoj godini

Dojenje povezano sa smanjenjem od 33% postperinatalne smrtnosti novorođenčadi u prvoj godini

Među skoro 10 miliona američkih novorođenčadi rođenih između 2016. i 2018. godine, bebe koje su dojene imale su 33% manje šanse da umru tokom postperinatalnog perioda (7-364. dan) od beba koje nisu dojene, izvještava nova studija u American Journal of Preventive Medicine. Nalazi se zasnivaju na prethodnim američkim istraživanjima sa manjim skupovima podataka, koji su dokumentovali povezanost između početka dojenja i smanjenja postperinatalne smrtnosti novorođenčadi za raspon od 19% do 26%.

Vodeći istraživač Džuli L. Ver, MD, MPH, Odeljenje za opštu pedijatriju i pedijatriju u zajednici, Odeljenje za pedijatriju, Dečiji centar za medicinu dojenja u Sinsinatiju, rekla je: „Na osnovu ovih podataka, postoje jasni dokazi da dojenje pruža zaštitnu korist tokom prve godine života i da je snažno povezano sa smanjenom U posle.

Dr Ver je primetio da nalazi ukazuju na to da postoji mogućnost da se promocija, zaštita i podrška dojenja uključe kao ključna komponenta u sveobuhvatne inicijative za smanjenje smrtnosti novorođenčadi u regionima i državama širom SAD.

Uz pomoć Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), podaci iz matične knjige rođenih o novorođenčadi u SAD rođenoj od 2016. do 2018. godine povezani su sa smrtnim slučajevima novorođenčadi do godinu dana nakon rođenja. Sprovedena je analiza da bi se pokazalo da li je početak dojenja, kako je zabeleženo u izvodu iz matične knjige rođenih (praksa usvojena u svim državama 2016. godine), povezan sa postperinatalnom smrću novorođenčadi, uzimajući u obzir faktore kao što su starost majke, obrazovanje, rasa i etnička pripadnost i geografska lokacija.

Svetska zdravstvena organizacija, Američka akademija za pedijatriju i drugi autoriteti priznali su dojenje kao poželjnu normativnu ishranu za odojčad, i obe preporučuju da porodice doje svoju bebu isključivo 6 meseci, nastavljajući sa dodatkom komplementarne hrane tokom najmanje prve 2 godine života.

Ove organizacije smatraju da je dojenje imperativ javnog zdravlja sa mnogim kratkoročnim i dugoročnim poboljšanim zdravstvenim ishodima i za majku i za dete, uključujući značajno smanjenje smrtnosti novorođenčadi od svih uzroka i specifičnu zaštitu od sindroma iznenadne smrti odojčadi i nekrotizirajućeg enterokolitisa kod nedonoščadi. Uprkos ovim preporukama, stope za početak dojenja, ekskluzivnost i nastavak dojenja u SAD ne ispunjavaju ciljeve dojenja, posebno u određenim rasnim i etničkim populacijama, iu nekim geografskim regionima.

Koistraživalac Ardithe Morrov, doktor nauka, Medicinski fakultet Univerziteta u Sinsinatiju je izjavio da, „Iako se dojenje široko preporučuje, ipak, neki ga ipak mogu smatrati od manjeg značaja. Nadamo se da će naši nalazi promeniti narativ. Ljudsko mleko je prepuno zaštitnih molekula, a dojenje nudi značajnu zaštitu.“

Rešavanje razlika u dojenju može poboljšati zdravlje majki i njihovih beba i pomoći u smanjenju negativnih ishoda. Iako većina država zagovara promociju, zaštitu i aktivnosti podrške dojenju, analiza povezanosti između dojenja i smrtnosti novorođenčadi ranije nije sprovedena na državnom i regionalnom nivou. U tom cilju, istražitelji su izvršili regionalnu analizu i analizu od države do države.

Koistraživalac Aimin Chen, dr, Odeljenje za biostatistiku, epidemiologiju i informatiku, Medicinski fakultet Perelman, Univerzitet u Pensilvaniji, objasnio je: „Otkrili smo da je efekat bio očigledan širom SAD, ali sa regionalnim varijacijama, u rasponu od 44% na severoistoku i srednjem istoku Atlantika“.

„Iako postoje regionalne i državne varijacije u veličini veze između dojenja i smrtnosti novorođenčadi, postojala je izuzetna doslednost smanjenog rizika. Zajedno sa postojećom literaturom, naši podaci sugerišu da promocija i podrška dojenju mogu biti efikasna strategija za smanjenje smrtnosti novorođenčadi u SAD.“

Dr Ver je rezimirao: „Dojenje spasava živote. Avgust je Nacionalni mesec dojenja. Hajde da učinimo sve što možemo da podržimo porodice koje doje i poboljšamo zdravlje naše nacije.“