Studija otkriva da obim resekcije jetre tokom operacije žučne kese ne utiče značajno na ukupno preživljavanje

Studija otkriva da obim resekcije jetre tokom operacije žučne kese ne utiče značajno na ukupno preživljavanje

Rak žučne kese je najčešći kod ljudi koji imaju kamen u žuči ili su u prošlosti imali kamen u žuči. Iako je retkost, većina karcinoma žučne kese se otkriva u kasnoj fazi kada je prognoza često loša i resekcija jetre je ključna za lečenje. Međutim, postoji debata o tome koliki deo jetre treba ukloniti prilikom operacije raka žučne kese.

Nova studija istraživača sa Bostonskog univerziteta Chobanian & Avedisian School of Medicine nije pronašla nikakvu razliku u ukupnoj stopi preživljavanja na osnovu toga koliko je jetre resecirano pod uslovom da je rak potpuno uklonjen.

„Kada je operacija uklanjanja raka žučne kese uspešna i sav kancer se ukloni, količina jetre koja je uklonjena ne čini veliku razliku u tome koliko dugo pacijenti žive“, rekao je odgovarajući autor Eduardo Vega, MD, docent hirurgije na Školi.

Da bi rešili nedostatak konsenzusa u vezi sa optimalnom resekcijom, istraživači su pregledali medicinsku dokumentaciju 101 pacijenta bolnice Sotero del Rio Čile koji su imali operaciju uklanjanja raka žučne kese između 1999. i 2018. Čile ima jednu od najvećih incidencija raka žučne kese u svetu.

Istraživači su analizirali komplikacije koje su nastale nakon operacije i izračunali očekivanu veličinu jetre koja bi bila uklonjena tokom dve različite vrste operacija i dokumentovali koliko dugo su pacijenti živeli nakon operacije koristeći statističke metode.

Iako nije bilo razlike u stopama preživljavanja, istraživači su otkrili kada su uklonjeni veći delovi jetre, pacijenti su imali više komplikacija i duži boravak u bolnici. Konkretno, za pacijente sa rakom u uznapredovalom stadijumu, otkrili su da je uklanjanje dela jetre (između 77,5 cm³ i 105 cm³) dobar balans, smanjujući rizik od komplikacija, a istovremeno rešavaju zabrinutost da će se rak vratiti.

Prema istraživačima, ovi nalazi imaju važne kliničke implikacije koje osporavaju koncept da je uklanjanje više tkiva bolje u operaciji raka. „Razmatrajući ove nalaze, zdravstveni radnici mogu potencijalno poboljšati ishode pacijenata i smanjiti komplikacije nakon operacije za pojedince koji su podvrgnuti lečenju raka žučne kese“, dodaje Vega.

Vega se nada da će ova studija doprineti preciznijim i personalizovanim hirurškim tretmanima raka žučne kese, što će dovesti do poboljšanih ishoda i boljeg kvaliteta života za osobe koje se suočavaju sa ovom bolešću.

Ovi nalazi se pojavljuju na internetu u Annals of Surgical Oncology.