Skoro nevidljivi organizmi pomažu u čišćenju vode jezera Tahoe

Skoro nevidljivi organizmi pomažu u čišćenju vode jezera Tahoe

Plankton nije samo negativac iz animirane serije o sunđeru koji živi u ananasu na dnu mora. Jezero Tahoe, koje se nalazi u Kaliforniji, je ispunjeno njima — dobrom vrstom.

Domaći zooplankton Tahoa se vraća u jezero dugo više od 21 milju, pomažući mu da izgleda najjasnije u poslednjih 40 godina. Povratak jer se do sada populacija mikroorganizma značajno smanjila nakon što je njegov primarni predator, škampi Misis, bio u porastu, prema prethodnom izveštaju Sakramento Bi.

Evo kako zooplankton pomaže da jezero Tahoe zablista i zašto je važan za ekosistem.

Izraz „zooplankton“ obuhvata veliki broj mikroskopskih životinja koje postoje u skoro svim vodenim tijelima, osim u rijekama i potocima, prema izvještaju Majkla Patersona sa Međunarodnog instituta za održivi razvoj. Institut ima kolekciju od više od 30.000 uzoraka vrsta zooplanktona.

Većina jezera će imati 40 ili više vrsta zajedničkog zooplanktona, rekao je Paterson.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji, Dejvisov centar za istraživanje životne sredine Taho objavili su izveštaj Lake Tahoe Clariti iz 2023. godine, u kojem se kaže da je kada je velika vrsta zooplanktona u jezeru propala zbog verovane gljivične infekcije, škampi Misis (druga vrsta zooplanktona) su možda izgladnjeli i takođe propali.

Ovo je omogućilo uspostavljanje dve vrste zooplanktona cladocerans (Basmina i Dophnia) i vrste rotifiera. Poznato je da su kladocerani u stanju da čiste vodu od finih čestica velikom brzinom, prema istraživačima UC Davis.

Skoro nevidljive životinje hrane se bakterijama i algama, utičući na gustinu algi i kvalitet vode, prema Međunarodnom institutu za održivi razvoj. Zooplankton jede i druge vrste zooplanktona.

Pošto zooplankton jede ružne alge, Eksperimentalna oblast jezera instituta je testirala da li bi smanjenje broja predatora zooplanktona u jezerima povećalo broj zooplanktona i poboljšalo bistrinu vode.

Eksperiment je izazvao dramatično povećanje zooplanktona vrste Daphnia, prema istraživačima, i značajno smanjenje gustine algi.

Zooplankton takođe povećava proizvodnju ribe, budući da se goveđe hrane zooplanktonom, a druge ribe se hrane gavicama.