Istraživači otkrivaju specijalizovane imunološke ćelije koje patroliraju ljudskim okom

Istraživači otkrivaju specijalizovane imunološke ćelije koje patroliraju ljudskim okom

Istraživači sa Univerziteta u Melburnu otkrili su da su stražari koji čuvaju zdravu ljudsku rožnjaču od patogena i upale T ćelije, a ne drugi tip imunih ćelija zvanih dendritične ćelije, kao što se ranije mislilo.

Ovo otkriće, objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, redefiniše trenutno razumevanje pejzaža imunih ćelija u rožnjači zdravog ljudskog oka.

Nadovezuje se na prethodno istraživanje koje je tim objavio prošle godine u Cell Reports koji je pokazao da T ćelije štite oko od virusne infekcije kod miševa.

Zajednički istraživački tim na čelu sa vanrednim profesorom Univerziteta u Melburnu Laurom Dauni i dr Holi Čineri sa Odeljenja za optometriju i nauke o vidu i profesorom Skotom Milerom, sa Odeljenja za mikrobiologiju i imunologiju na Institutu Doherti, zajedno je razvio novu tehniku snimanja kao deo svoje istrage.

Profesor Mueller je objasnio da je naše znanje o različitim tipovima imunih ćelija u ljudskoj rožnjači važno za uspostavljanje zaštitnih mehanizama oka protiv patogena i bolesti.

„Kombinovanjem naše novorazvijene tehnike snimanja sa drugim naprednim analitičkim pristupima, uspeli smo da otkrijemo da su značajan broj ćelija na površini zdrave rožnjače zapravo T ćelije“, rekao je profesor Mueller.

„Do sada su ove ćelije pogrešno klasifikovane kao dendritičke ćelije na osnovu statičkog snimanja. Ovo potpuno menja trenutnu dogmu u oblasti da su samo dendritične ćelije prisutne u zdravoj rožnjači.“

Vanredni profesor Dauni je rekao da sposobnost da dinamički uhvati normalno ponašanje ćelija i kao odgovor na upalu, pruža jedinstveno razumevanje imunološkog odgovora u oku.

„Koristeći naš neinvazivni pristup slikanju, koji nazivamo funkcionalna in vivo konfokalna mikroskopija (Fun-IVCM), bili smo u mogućnosti da vidimo da se ove T ćelije brzo kreću i stupaju u interakciju sa drugim ćelijama i nervima u najudaljenijem sloju rožnjače. Takođe smo uhvatili različite dinamike ćelija kao odgovor na trošenje kontaktnih sočiva i kako su ovi moduli oka, kao i kod alergijskog tretmana, utvrdili kako su ovi moduli oka, kao i alergijsko ponašanje. Profesor Dovnie.

„Ovi nalazi preoblikuju naše razumevanje različitih podskupova imunih ćelija u ljudskoj rožnjači i kako oni reaguju na različite stimuluse. Koristeći Fun-IVCM, možemo postići brz uvid u ćelijski imuni odgovor u realnom vremenu kod živih ljudi, u ovom dostupnom perifernom senzornom tkivu.“

Dr Čineri je rekao da će novo istraživanje imati velike implikacije na medicinsku i imunologiju, uključujući pacijente i praktičare.

„Pošto ova nova tehnika uključuje neinvazivno snimanje ljudske rožnjače u vremenskom intervalu, Fun-IVCM bi se mogao koristiti u klinikama direktno za procenu imunoloških odgovora i zdravlja oka. Može se čak koristiti i za opšte zdravlje imunog sistema“, rekao je dr Čineri. „Promene u T ćelijama i ponašanju mogu se koristiti kao klinički biomarker bolesti i pomoći u lečenju.“