Australija će kupiti 20 aviona C-130 Hercules od SAD za 6,6 milijardi dolara

Australija će kupiti 20 aviona C-130 Hercules od SAD za 6,6 milijardi dolara

Australija je u ponedeljak saopštila da će kupiti 20 novih C-130 Herkules od Sjedinjenih Država u ugovoru vrednom 9,8 milijardi australijskih dolara (6,6 milijardi dolara) koji će se povećati za dve trećine veličine flote australijskih vazduhoplovnih snaga njenih drugih najvećih teških transportnih aviona, piše AP.

Ovo saopštenje usledilo je nakon prošlogodišnjeg odobrenja američkog Kongresa za veću prodaju 24 aviona na propeler proizvedenih od kompanije Lockheed Martin.

Sjedinjene Države i Australija trenutno izvode svoju dvogodišnju vojnu vežbu Talisman Saber duž australijske obale u kojoj ove godine učestvuje 13 nacija i više od 30.000 pripadnika osoblja, dok se globalna zabrinutost pojačava zbog sve snažnije Kine.

Očekuje se da će prvi od novih četvoromotornih Herkulesa biti isporučen 2027. godine, a novi avion će na kraju zameniti flotu od 12 Herkulesa kojima trenutno upravlja Kraljevsko australijsko vazduhoplovstvo iz RAAF baze Ričmond u blizini Sidneja, rekao je ministar odbrambene industrije Pat Konroj.

Kupovina će „skoro udvostručiti flotu i predstavlja ogromno povećanje sposobnosti, mobilnosti i transporta za Kraljevsko vazduhoplovstvo Australije“, rekao je Konroj novinarima.

„Skoro udvostručenje flote nam daje više kapaciteta da ih primenimo na više operacija u isto vreme, a to je ključni pokretač“, dodao je Konroj.

Australijske vazduhoplovne snage takođe koriste osam većih teških transportnih mlaznih aviona Boeing C-17A Globemaster.

Dogovor je potvrđen uoči sastanka američkog ministra odbrane Lojda Ostina i državnog sekretara Entonija Blinkena sa svojim australijskim kolegama na godišnjim razgovorima krajem ove nedelje u australijskom gradu Brizbejnu.

Ovo je Blinkenovo treće putovanje u Aziju za manje od dva meseca, naglašavajući napore SAD da se suprotstave rastućem kineskom uticaju u regionu.

Bliski bilateralni vojni odnosi sa Australijom naglašeni su u subotu kada je USS Canberra pušten u rad u Sidneju. Priobalni borbeni brod u varijanti Independence, koji je izgradio australijski proizvođač Austal, postao je prvi američki ratni brod koji je pušten u rad u stranoj luci.

Originalna Kanbera je bila američka krstarica porinuta 1943. i nazvana po australijskoj krstarici HMAS Kanbera, koju su Japanci torpedovali 1942. uz gubitak 193 života dok je podržavao iskrcavanje američkih marinaca na Solomonskim ostrvima. Australijski ratni brod je dobio ime po glavnom gradu Australije.

Solomoni ponovo predstavljaju bezbednosnu zabrinutost za Sjedinjene Države i njihove saveznike zbog nedavnih bezbednosnih sporazuma koje je južnopacifička nacija potpisala sa Kinom.