Indijska ekonomija će zadržati prvo mesto po BDP-u

Indijska ekonomija će zadržati prvo mesto po BDP-u

Indijska ekonomija će rasti solidnim tempom do kraja ove i sledeće fiskalne godine, ali znatno ispod potencijalne stope, prema Rojtersovoj anketi ekonomista koji su takođe rekli da će se situacija sa zapošljavanjem samo neznatno poboljšati, piše Rojters.

Najmnogoljudnija zemlja sveta teži da preskoči status razvijene nacije, jašući na neviđenu demografsku dividendu, koja zahteva godišnju stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko 8% u narednih 25 godina.

Ali postizanje ove prekretnice zavisi od sprovođenja ključnih reformi u obrazovanju, infrastrukturi, zdravstvu i tehnologiji.

„Ako želimo da shvatimo taj potencijal rasta od 8% ove decenije… najveći izazov pred kreatorima politike je da preraspodeli višak radne snage iz poljoprivrede u produktivnije sektore sa unosnim poslovima u njima“, rekao je Dhiraj Nim, ekonomista u ANZ Research-u.

„Ako je reformski zamah Indije slab, manje uzbudljiva slika je na planu.

Najnovija anketa Rojtersa među 53 ekonomista sprovedena između 1. i 21. jula pokazala je da će indijska ekonomija ove fiskalne godine rasti za 6,1 odsto, što je respektabilna stopa kada se očekuje da će druge velike ekonomije usporiti, održavajući povoljno okruženje za otvaranje novih radnih mesta.

Predviđen je rast od 6,5% u narednoj fiskalnoj godini, uz očekivanje rasta od 6,2% u ovom kvartalu, a zatim za 6,0% i 5,5%. Izgledi su uglavnom ostali nepromenjeni u odnosu na junsku anketu.

„Mislim da je 6,0% do 6,5% veoma ostvariva i veoma konzervativna prognoza za putanju rasta Indije“, dodao je Nim.

Predsednik Svetske banke Adžaj Banga nedavno je rekao da je ključ za priču o rastu Indije kroz više radnih mesta, jer je istakao mogućnost da se unovči od strategije „Kina plus jedan“, šeme koju su usvojile mnoge kompanije za izgradnju proizvodnih jedinica izvan Narodne Republike.

Na pitanje kako će se situacija sa zapošljavanjem promeniti u narednoj godini, 17 od 25 ekonomista je odgovorilo da će se ona blago poboljšati.

„Situacija nezaposlenosti se još nije poboljšala… a veštine u izvesnoj meri takođe nedostaju. Dakle, postoji jaz u pogledu potražnje u odnosu na ponudu“, rekla je Radhika Piplani, glavni ekonomista u DAM Capital Advisors.

Na pitanje kakav bi uticaj šema podsticaja vezanih za proizvodnju (PLI), osmišljena da privuče strane proizvođače da otvore fabrike u Indiji, imala na BDP zemlje ove fiskalne godine, 21 od 27 ekonomista je rekao da će ga samo skromno povećati.

Preostalih šest je reklo da PLI šema, koja je izdvojila milijarde rupija kao podsticaje iz budžeta Unije u periodu 2023-24, neće imati uticaja.

„Svi sektori u kojima je PLI započeo doživljavaju procvat, ali stvarni uticaj toga na zapošljavanje na terenu – to je još uvek nešto što tek treba da se vidi“, dodao je Piplani.

Dok Indija ima mnogo više terena da zameni Kinu kao svetsko proizvodno središte, neki ekonomisti su priznali da je PLI šema korak u pravom smeru.

Više ekonomskih reformi moglo bi ojačati izglede šeme i otvoriti milione radnih mjesta, dodali su.

„Proizvodnja treba da doživi snažan rast, a to je moguće samo kada… rešimo probleme koji sprečavaju nove investicije u sektoru“, rekao je Suman Chovdhuri, glavni ekonomista u Acuite Ratings and Research.