NASA: Sonda za razbijnje asteroida lansirala krhotine

NASA: Sonda za razbijnje asteroida lansirala krhotine

Kada je NASA svemirska letelica uspešno izbacila asteroid sa kursa prošle godine, poslala je desetine kamenih gromada u svemir, pokazali su u četvrtak slike sa teleskopa Habl.

NASA-ina DART sonda veličine frižidera udarila je u asteroid veličine piramide, Dimorphos u obliku ragbi lopte, otprilike 11 miliona kilometara od Zemlje u septembru prošle godine.

Svemirska letelica je značajno skrenula sa kursa u prvom takvom testu Zemljine planetarne odbrane.

Nove slike koje je napravio svemirski teleskop Habl pokazuju da je sudar takođe poslao 37 gromada — u rasponu od jednog metra do sedam metara koje su plutale u kosmos.

Oni predstavljaju oko dva procenta gromada koje su već bile razbacane po površini labavo spojenog asteroida, procenili su naučnici u novoj studiji.

Ovo otkriće sugeriše da bi moguće buduće misije preusmeravanja asteroida opasnih po život koji se kreću ka Zemlji takođe mogli da posalju kamene gromade u našem pravcu.

Ali ove konkretne stene ne predstavljaju nikakvu pretnju za Zemlju – zapravo jedva da su bilo gde stigle.

Udaljavaju se od Dimorfosa brzinom od oko kilometar na sat – otprilike brzinom kojom hoda džinovska kornjača, rekao je Habl u saopštenju.

Kamene gromade se kreću tako sporo da će misija Evropske svemirske agencije Hera — koja treba da stigne na asteroid krajem 2026. godine kako bi pregledala štetu — čak moći da ih pogleda.

„Oblak gromade će se i dalje raspršivati kada Hera stigne“, rekao je Dejvid Dževit, planetarni naučnik sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu i glavni autor nove studije.

„To je kao roj pčela koji se veoma sporo širi“, rekao je.

„Spektakularno zapažanje“ Habla „po prvi put nam govori šta se dešava kada udarite u asteroid i vidite materijal koji izlazi“, dodao je on.

„Grane su neke od najslabijih stvari koje su ikada snimljene unutar našeg Sunčevog sistema.“

Rasipanje stena ukazuje da je DART ostavio krater širok oko 50 metara na Dimorfosu, prema Dževitu. Ceo asteroid je prečnik 170 metara.

Naučnici planiraju da nastave da prate stene kako bi utvrdili njihovu putanju i utvrdili kako su tačno poleteli sa površine.