Stipendije su pomogle raseljenim avganistanskim studentima da pronađu domove u univerzitetskim kampusima širom SAD

Stipendije su pomogle raseljenim avganistanskim studentima da pronađu domove u univerzitetskim kampusima širom SAD

Dok su se talibani vratili na vlast u Avganistanu u leto 2021. godine, Fahima Sultani i njene kolege studenti pokušavale su danima da uđu na aerodrom u Kabulu, ali su ih odbili ekstremisti sa oružjem, preneo je AP.

„Nema obrazovanja, samo se vrati kući“, prisjetila se jednog povika.

Skoro dve godine kasnije, Sultani, koja sada ima 21 godinu, bezbedno je u SAD i radi na svojoj diplomi iz nauke o podacima na Državnom univerzitetu Arizone u Tempeu na stipendiji. Kada ne uči, voli da se penje na obližnji Tempe Butte, vrstu izleta u kojoj je uživala u svojoj planinskoj domovini.

Videvši kako studenti poput Sultani žure da odu u avgustu 2021. pošto su se SAD povukle iz Avganistana posle 20 godina, koledži, univerziteti i druge grupe širom SAD počele su da prikupljaju sredstva za stotine stipendija kako bi mogli da nastave školovanje van svoje matične zemlje.

Žene Sultanijeve generacije, rođene otprilike u vreme kada su SAD zbacile talibane posle napada 11. septembra 2001. godine, odrasle su u školi i gledale kako žene nastavljaju karijeru. Povratak Talibana ugrozio je te slobode.

„U roku od nekoliko minuta nakon kolapsa vlade u Kabulu, američki univerziteti su rekli: ’Uzećemo jedan;’ ’Uzećemo tri;’ „Uzećemo profesora;“ „Uzećemo studenta“, rekao je Alan Gudman, izvršni direktor Instituta za međunarodno obrazovanje, globalne neprofitne organizacije koja pomaže u finansiranju takvih stipendija.

Strahovi koji su doveli učenike da se brzo ukrcaju na letove ubrzo su bili opravdani jer su talibani uveli oštru islamsku vladavinu: devojčice ne mogu da idu u školu nakon šestog razreda, a ženama, koje su ponovo obavezne da nose burke, zabranjeno je da pohađaju univerzitete, parkove i teretane i ograničeno im je na većinu radnih mesta.

Sultani je jedna od više od 60 avganistanskih žena koje su stigle u ASU do decembra 2021. nakon što su pobegle iz Avganistana, gde je studirala onlajn preko Azijskog univerziteta za žene u Bangladešu tokom pandemije.

„Ove žene su izašle iz krize, traumatičnog iskustva, ukrcale se u avion ne znajući kuda idu, završile su u SAD“, rekla je Suzan Edgington, izvršna direktorka i šefica operacija Globalnih akademskih inicijativa ASU.

Nakon što su u poslednje dve godine stigli do univerziteta i koledža širom SAD, mnogi su pri diplomiranju i planiraju svoju budućnost.

Mašal Aziz, 22, imala je nekoliko meseci od diplomiranja na Američkom univerzitetu u Avganistanu kada je Kabul pao i ona se ukrcala u avion. Nakon odlaska, počela je da pretražuje internet, istražuje koje škole nude stipendije i koje organizacije bi mogle da pomognu.

„Već ste sve ostavili i razmišljate da možda postoje barijere za vaše visoko obrazovanje“, rekao je Aziz.

Ona i još tri avganistanska studenta stigle su na Univerzitet Northeastern u Bostonu u januaru 2022. nakon što su prvo odvedene u Katar, a zatim u vojnu bazu u Nju Džersiju.

Aziz je diplomirao ovog proleća sa diplomom iz oblasti finansija i računovodstva. Planira da ove jeseni počne da radi na magistarskoj diplomi iz finansija na Northeasternu.

Prepreke za studente koji su otišli ​​mogu uključivati sve, od potrebe za pomoći za prevazilaženje jezičkih barijera do dobijanja kredita za kurseve koje su završili u svojoj zemlji do plaćanja školarine, rekao je Aziz.

Samo dva dana nakon pada Kabula, Univerzitet Tulsa u Oklahomi objavio je da je stvorio dve stipendije za Avganistance koji traže utočište u SAD. Kasnije je univerzitet stvorio još pet stipendija koje su išle za neke od mladih Avganistanaca koji su se naselili u toj oblasti. Još petoro Avganistanaca dobilo je stipendije za studiranje ove jeseni.

Danielle Macdonald, vanredni profesor antropologije u školi, organizovala je redovan susret između studenata TU i Avganistanaca koji su se nastanili u oblasti Tulse.

Oko dvadesetak mladih ljudi prisustvuje događajima, gde govore o svemu, od američkog slenga do pronalaženja posla. Njihovi izleti su uključivali posetu muzeju i odlazak na košarkašku utakmicu, rekao je Makdonald.

„Postala je zaista divna zajednica“, rekla je.

Za mnoge mlade ljude koji napuštaju Avganistan, poznavanje SAD učinilo je zemlju prirodnom destinacijom.

To je bio slučaj za Hamasu Zeerak (24) i njenog 30-godišnjeg supruga Hussaina Saifnijata. U Kabulu, Zeerak je pohađao Američki univerzitet u Avganistanu, dok je Saifnijat radio za tehnološku kompaniju sa sedištem u SAD.

Oboje su počeli da studiraju na Univerzitetu Rutgers, u Nju Džersiju, prošle jeseni. Možda će moći da diplomira već ove jeseni sa master diplomom iz elektrotehnike i računarstva. Ona studira da bi stekla diplomu poslovne administracije i diplomirala 2025.

„Moje brige su bile velike na početku jer sam razmišljao kako da nastavimo život u Americi; kako da nađemo posao?“ Zeerak je rekao. „Bilo je stresno na početku, ali sve ide glatko.“

Sultani, kao i mnogi drugi koji su napustili Avganistan, često razmišlja o onima koji su ostali, uključujući i svoju sestru, koja je studirala na univerzitetu, ali sada mora da ostane kod kuće.

„Mogu da idem na univerzitete, dok milioni devojaka u Avganistanu nemaju ovu priliku koju ja imam“, rekla je Sultani. „Mogu da se oblačim kako želim, a milioni devojaka sada u Avganistanu nemaju tu priliku.

Ove jeseni će 20 Avganistanaca studirati na Univerzitetu Zapadni Kentaki u Bouling Grinu. Atifa Kabuli (46) je tamo studirala medicinsku sestru u poslednja dva semestra, ali je sada fokusirana na učenje za ispite koji će joj omogućiti da se bavi medicinom u SAD.

Starija od većine studenata, Kabuli je iza sebe ostavila karijeru akušera i ginekologa. Tokom prve vladavine Talibana, od 1996. do 2001. godine, školovanje je mogla da nastavi samo studiranjem u Pakistanu.

Kada su talibani povratili kontrolu, znala je da će ona i njen muž morati da odu kako bi njihove ćerke, koje sada imaju 15 i 10 godina, mogle da nastave da idu u školu. Njeno vreme u VKU, rekla je, pomoglo joj je da pronađe samopouzdanje da dobije medicinsku licencu u SAD.

Od početne navale stipendija, nastavljeni su napori da se pomogne avganistanskim studentima, uključujući stvaranje projekta Katarske stipendije za Avganistance, koji je pomogao u finansiranju 250 stipendija na desetinama američkih koledža i univerziteta.

Ali još uvek ima više mladih kojima je potrebna podrška da nastave školovanje u SAD ili čak dođu u SAD iz Avganistana ili drugih zemalja, objasnio je Jonah Kokodiniak, viši potpredsednik Instituta za međunarodno obrazovanje.

Jasamin Sohrabi, 26, je među onima koji još uvek pokušavaju da pronađu put do SAD. Sorabi, koja je studirala pravo na Američkom univerzitetu u Avganistanu, shvatila je kako se približavalo povlačenje američkih snaga da će možda morati da ode u inostranstvo da bi nastavila studije. Dan nakon što su talibani zauzeli Kabul, saznala je za prijem u VKU, ali nije mogla da uđe na aerodrom da bi napustila Avganistan.

Godinu dana kasnije, ona i njena mlađa sestra, koja je takođe primljena na fakultet, dobile su vize za Pakistan. Sada pokušavaju da pronađu način da uđu u SAD. Njihov brat, koji ih je pratio u Pakistan, takođe se prijavljuje u školu.

Sohrabi je rekla da ona i njena braća i sestre pokušavaju da se ne fokusiraju na ono što su izgubili, već na to kako da stignu u SAD da nastave studije.

„To je jedna od stvari o kojima razmišljamo ovih dana“, rekla je ona. „To nas održava.“