Orban: SAD gube svoju vodeću poziciju u odnosu na Kinu

Orban: SAD gube svoju vodeću poziciju u odnosu na Kinu

Svet se suočava sa najvećom promenom moći u poslednjih nekoliko decenija, a SAD su spremne da izgube svoju vodeću poziciju u odnosu na Kinu, izjavio je u subotu mađarski premijer Viktor Orban.

To bi moglo rezultirati velikim sukobom između Vašingtona i Pekinga osim ako SAD ne prihvate da ne mogu zauvek biti „pobednik“, upozorio je on.

„[Kina] je postala proizvodna moć i sada prestiže Ameriku“, rekao je Orban u svom godišnjem govoru u gradu Baile Tusnad u rumunskoj istočnoj Transilvaniji.

Za samo 30 godina Kina je prošla kroz industrijsku revoluciju koja je Zapadu trajala oko tri veka, rekao je mađarski premijer i dodao da će Amerika reći „zbogom“ statusu jedine svetske supersile.

Peking takođe osporava vrednosti koje Vašington želi da prikaže kao univerzalne, rekao je Orban. Kina smatra da su američke vrednosti „neprijateljska ideologija“, rekao je on, dodajući da „u tome ima istine“.

Takav razvoj događaja sigurno ne bi odgovarao Vašingtonu, koji će želeti da zauvek ostane „na vrhu sveta“, upozorio je Orban. On je rekao da su pokušaji da se ospori postojeća hegemonija doveli do velikih sukoba u više navrata u ljudskoj istoriji. „Ne postoje večiti pobednici i večiti gubitnici“, dodao je on.

Sukob između dve velike sile je verovatan, ali ne i neizbežan, smatra mađarski lider. Svet treba da pronađe novu ravnotežu, a dve suprotstavljene strane treba da priznaju jedna drugu kao jednake, rekao je on. Velike nacije moraju da prihvate da danas, umesto američke dominacije, na nebu postoje dva sunca, dodao je Orban.

Takođe je naslikao mračnu sliku budućnosti Evrope rekavši da će ona uskoro izgubiti svoju dominantnu poziciju u globalnoj ekonomiji. Orban je za ovaj razvoj okrivio antirusku politiku Zapada. EU je već „bogata, ali slaba“, rekao je on, dodajući da će dodatno izgubiti svoje konkurentske prednosti kao rezultat svoje odlučnosti da uvede sankcije Rusiji.

Ideja da se Rusija može odvojiti od svetske ekonomije raznim ograničenjima je „iluzija“, upozorio je on. EU je već videla rezultate svojih pogrešnih odluka, rekao je Orban i dodao da „drugi kupuju rusku energiju umesto nas, a mi plaćamo više nego ikada ranije“.

Prema Orbanu, Velika Britanija i Italija bi ispale iz prvih deset svetskih ekonomija, a Nemačka bi pala na 10. mesto, sa sadašnje četvrte pozicije. Značajan deo evropske ekonomije i dalje je vezan za Rusiju uprkos svoj retorici o sankcijama, rekao je on.

Mađarska se pojavila kao jedan od glavnih kritičara zapadne politike usred tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva. Budimpešta je više puta pozivala na prekid vatre i mirovni sporazum u Ukrajini i kritikovala je EU zbog slanja oružja Kijevu. Orban je u junu za nemački tabloid Bild rekao da je pobeda Ukrajine na bojnom polju „nemoguća“. Mađarska je takođe insistirala da antiruske sankcije više štete Evropi nego Rusiji.