Moskva: Zapadne odluke vođene „impotentnim besom“

Moskva: Zapadne odluke vođene „impotentnim besom“

Geopolitičke odluke SAD i njihovih saveznika diktiraju se „nemoćnim besom” zbog sve manjeg uticaja Zapada na globalnoj sceni, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Nakon sastanka sa članovima Fonda za javnu diplomatiju Aleksandra Gorčakova u Moskvi u petak, Rjabkov je zamoljen da prokomentariše ovonedeljno saslušanje u Komitetu za spoljne poslove američkog Kongresa, tokom kojeg su neki učesnici sugerisali da je jačanje veza Rusije sa Afrikom rezultat grešaka Vašingtona.

Kao odgovor, zamenik ministra spoljnih poslova je široko kritikovao politiku koju sprovode SAD i njeni saveznici na međunarodnoj areni, sugerišući da zapadne zemlje „prave jednu grešku za drugom“.

„Njihov put u proteklih nekoliko godina je put grešaka i patnje – patnje zbog sopstvenog nedostatka u međunarodnim odnosima – zbog nesposobnosti da kombinuju svoje ambicije, njihova visoka očekivanja da ih svi okolo treba da ih poslušaju, sa onim što vide u stvarnosti“, rekao je on.

Rjabkov je dalje opisao ponašanje Zapada na međunarodnoj sceni kao vođeno „impotentnim besom“.

Diplomata je rekao da oseća „duboku geopolitičku nestabilnost i uvredu“ u odlukama koje donose SAD i njihovi saveznici.

Zapadni lideri istovremeno pate od „megalomanije i kompleksa inferiornosti“, što je „opasna mešavina“, naglasio je Rjabkov.