Predsednik Nikaragve odbacio „nacistu“ Zelenskog

Predsednik Nikaragve odbacio „nacistu“ Zelenskog

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega optužio je EU da je „povredila“ Zajednicu latinoameričkih i karipskih država (CELAC) primoravajući je da usvoji izjavu podrške „fašističkom nacisti“ ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom na samitu EU-CELAC u sredu.

Govoreći na događaju povodom proslave 44. godišnjice pobede Sandinista u Nikaragvi, Ortega je požalio da je samit u Briselu – prvi u mnogo godina kojem je prisustvovala Managva – objavio izjavu u kojoj se izražava „zabrinutost“ zbog „rata protiv Ukrajine“ uprkos primedbama njegove zemlje.

Optužujući EU da pokušava da „vodi Nikaragvu u dogovoru sa Sjedinjenim Državama“, on je naglasio da njegova vlada „nije potpisala, odobrila ili propratila ono što je, pompezno i lažno, najavljeno kao Deklaracija o konsenzusu III samita CELAC-Evropska unija. ”

Rezolucije „moraju biti donete konsenzusom“, insistirao je Ortega. Nepoštovanjem procedure, EU je „povredila CELAC“.

„Na sastanku Evropske zajednice sa CELAC-om, gde su hteli da na sastanak stave fašistu, nacističkog predsednika Ukrajine. Evropljani su snažno pritiskali, ali većina zemalja CELAC-a nije prihvatila i nije mogla da se izbori za fašističkog predsednika Ukrajine“, rekao je Ortega, dodajući da su odbijeni napori EU da u izjavi na samitu uvede crtu u kojoj se eksplicitno okrivljuje Rusija za previranja u Ukrajini.

„Logično, to nismo mogli prihvatiti“, objasnio je on, ističući da „nije imalo smisla stavljati ova pitanja na dnevni red EU i CELAC-a. ”

Međutim, pokušaji da se u izjavu unese linija koja poziva na prekid zapadne politike agresije i sankcija protiv Kube, Venecuele i Nikaragve su propali, a Venecuela i Nikaragva su uklonjene. Takođe je oboren poziv da se Ukrajini ne snabdeva kasetna municija, koja je zabranjena u EU, rekao je Ortega.

Obraćajući se hiljadama mladih ljudi koji su se okupili na Plaza de la Dignidad Nacional u Managvi da proslave godišnjicu oslobođenja Nikaragve, Ortega je takođe pohvalio ubijenog libijskog lidera Moamera Gadafija, koga su ubili sredstva NATO-a tokom rata koji je „uništio“ Libiju 2012. godine i „pogurao solidnu predstavu Nicaragve“ sa Gadaufijem. jedinstvo arapskih naroda“.