Kubanski ministar ekonomije kaže da nema brzog rešenja za razornu krizu

Kubanski ministar ekonomije kaže da nema brzog rešenja za razornu krizu

Privredni rast Kube je manji od 2 odsto ove godine i ostaje 8 procentnih poena ispod nivoa pre pandemije, dok proizvodnja u sektorima kao što su poljoprivreda, rudarstvo i proizvodnja još više zaostaje, rekao je u subotu ministar ekonomije Alehandro Gil, piše Rojters.

Govoreći pred parlamentom zemlje, Gil je rekao da je primarni sektor, koji uključuje poljoprivredu, rudarstvo i drugu osnovnu proizvodnju, pao za 34,9 odsto u poređenju sa 2019, dok je proizvodnja pala za 20 odsto. Treći sektor koji uključuje usluge kao što su turizam, komunikacije i obrazovanje pao je za 4,9%.

Kuba, koja u velikoj meri zavisi od hrane, goriva i drugog uvoza, u velikoj meri krivi američke sankcije i pandemiju koronavirusa za pad prihoda od izvoza za više od 50 odsto, koji su potrebni za kupovinu uvoza, dok priznaje da su se tržišno orijentisane reforme odvijale presporo u zemlji kojom upravljaju komunisti.

Gil je rekao da je prihod od izvoza do sada ove godine iznosio 1,3 milijarde dolara, 35,7 odsto očekivanog, dok je uvoz bio 4,4 milijarde dolara, takođe znatno ispod prognoze kubanske vlade.

Ministar je rekao da inflacija ove godine besni na 45 odsto, pored prošlogodišnjeg skoka od 39 odsto, što je brojka za koju mnogi ekonomisti kažu da potcenjuje stopu jer ne objašnjava na odgovarajući način rastuće neformalno tržište vođeno oskudicom.

Kuba je pribegla povećanoj kontroli cena kako bi usporila inflaciju, sa malim uspehom do danas, dok je priznala da drugi faktori podstiču cene, kao što su niska produktivnost i proizvodnja.

„Ako nema snabdevanja i proizvodnje, nećemo postići efektivnu kontrolu cena“, rekao je Esteban Lazo Ernandez, predsednik kubanskog parlamenta tokom sednice ranije ove nedelje.

Gil je rekao da je kriza, zbog koje su se stanovnike kolebali, protestovali i napuštali ostrvsku državu, bila „komplikovana“, ali je dodao da vlada radi na rešenjima.

„Postepeni oporavak kubanske ekonomije još nije dostigao potreban tempo“, rekao je on. „Rast (ove godine) je veoma slab od 1,8% i takođe asimetričan. Drugim rečima, ne dešava se u proizvodnim sektorima.“