Ukrajinski ministar: Prisustvo Rusije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani problem za nuklearnu bezbednost

Ukrajinski ministar: Prisustvo Rusije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani problem za nuklearnu bezbednost

Rusko prisustvo u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNNP) je ključni problem za nuklearnu bezbednost, izjavio je ministar energetike Ukrajine German Galuščenko.

On je poručio da „civilizovani svet mora da natera predstavnike Rusije da se povuku iz tog objekta, kako bi se sprečila katastrofa“, saopštila je pres-služba tog ministarstva, prenosi Ukrinform.

„Zemlja koja je započela rat i okupirala elektranu biće odgovorna za moguću katastrofu u ZNNP. Od Rusa možete očekivati bilo kakvo ponašanje. Oni mogu da idu onoliko daleko koliko im civilizovani svet dozvoli“, rekao je ministar.

Galuščenko je naglasio da je u ovom trenutku primarni zadatak naterati Ruse da napuste ZNNP.

„Sve igre koje uključuju nuklearnu energiju predstavljaju pretnju stotinama hiljada ljudi koji mogu biti izloženi zračenju. To su deca i starci. Očigledno je da se ne može dozvoliti bilo kakav incident u elektrani. Pod određenim scenarijima posledice katastrofe mogu da osete i zemlje u susedstvu Ukrajine“, dodao je on.

Ukrajinski ministar je istakao potrebu za uvođenjem sankcija ruskoj nuklearnoj industriji jer takve mere, kako tvrdi, mogu da postanu pravi alat i primoraju Rusku Federaciju da se vrati za pregovarački sto „za dogovore o deokupaciji“ ZNNP.